Fost ambasador, originar din Botoșani, decedat de Covid

0

A murit botoșăneanul Constantin Simirad, fost ambasador al României în Cuba și primar al Iaşiului. Acesta se afla de mai multe zile internat la Spitalul de Neurochirurgie, la secţia ATI Covid.

Constantin Simirad se afla internat la Spitalul de Neurochirurgie Iași, medicii confirmând că acesta a fost infectat cu SARS-CoV-2 și că era într-o stare gravă din cauza unor afecțiuni cronice.

Simirad s-a născut la data de 13 mai 1941 în satul Coţuşca (judeţul Botoşani). A absolvit cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi (1965). A lucrat ca profesor de matematică la Liceul din Dorohoi (jud. Botoşani) (1965-1968). În anul 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, ajungând până la gradul didactic de conferenţiar doctor. Între anii 1973-1975, a fost detaşat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). În anul 1979 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în matematică.

Primar al Iaşiului între anii 1992 -2003

Constantin Simirad a intrat în politică în anul 1991, înscriindu-se în Partidul Alianţei Civice (PAC). În anul 1992 a fost ales ca primar al municipiului Iaşi. A ocupat această funcţie până în 2003, atunci când a plecat ambasador în Cuba, numit de Ion Iliescu. În urma alegerilor locale din 1 iunie 2008, Constantin Simirad a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, obţinând 36,50% din totalul voturilor valid exprimate. A fost ultima funcţie politică în care a fost ales.

A fost exclus din PSD în septembrie 2009, după ce a declarat că-l va susţine în campania pentru alegerile prezidenţiale pe preşedintele Traian Băsescu şi s-a alăturat lui Gheorghe Flutur, lider PDL, pentru a se ocupa de campania electorală din Moldova.

Tragedia din familia Simirad vine la scurt timp dupa decesul norei, în decembrie 2020.

Dumnezeu să îl ierte!

Deja ai votat!
se încarcă...