O bunică din Cătămărăşti Vale a împlinit astăzi 100 de ani

0

În această mare de tristeţe şi îngrijorare generată de actuala criză sanitară, mai există oaze de frumos, pace şi optimism. Astăzi, 5 aprilie, Ruxanda Hliban din satul Cătămărăşti Vale a împlinit 100 de ani. Printre cei care au dorit să-i fie alături la această frumoasă aniversare s-a aflat şi Carmen Moraru, referent cultural în cadrul Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Ruxanda Hliban a crescut într-o familie numeroasă. Au fost nouă copii la părinţi, cinci fete şi patru băieţi. Acum au mai rămas doar două, ea şi sora care are 98 de ani. Părinţii au plecat la Ceruri la vârsta de 62 de ani. Bunica Ruxanda a avut patru copii, două fete şi doi băieţi. Soţul ei a plecat la Ceruri în urmă cu 54 de ani. „Mi-a plăcut să-mi văd de casa mea, de copii, să nu-i fac de râs. Mi-a plăcut viaţa frumoasă”, spune ea.

Acum locuieşte cu unul dintre băieţi, Ştefan, care are 71 de ani. Şi-a pierdut celălalt băiat, dar are bucuria de a le avea alături şi pe fete, care au 82, respectiv 75 de ani. Din frumoasa familie mai fac parte nouă nepoţi, şapte strănepoţi şi trei stră-strănepoţi. Chiar dacă nu vede, bunicii centenare îi place să asculte radioul sau televizorul. „Măcar aud grăind lumea”, afirmă ea.

„Nu am crezut că ajung la vârsta asta”

Bunica Ruxanda aude foarte bine şi nu are probleme de sănătate. Îi recunoaşte pe cei care vin la ea în vizită după voce. Nici pastile nu ia, doar cele pentru tensiune. A muncit toată viaţa şi a avut mare grijă de familie. A ajuns la această frumoasă vârstă fără a sta în spital. Mănâncă orice îi găteşte băiatul, care are grijă să pună mai puţină sare în bucate. Şi carnea de porc a fost scoasă din meniu.

Merge sprijinindu-se de un baston din lemn, făcut de fiul Ştefan. „L-am făcut în urmă cu 60 de ani. Când eram copil, mergeam cu vitele în pădure şi acolo l-am făcut. Bastonul a stat mult timp prin pod”, îşi aminteşte Ştefan Hliban. Bunica Ruxanda merge sprijinindu-se de baston şi spune râzând „acum mi-a venit rândul să merg cu el”.

Nu am crezut că ajung la vârsta asta. Toată lumea să fie sănătoasă”, afirmă sărbătorita, concluzionând că secretul vieţii stă în muncă, bunătate şi puterea de a te bucura de viaţă.

Bunica Ruxanda a fost sărbătorită astăzi de cei dragi, cu şampanie, două torturi, flori şi cu multe urări de bine.

Deja ai votat!
se încarcă...