Zeci de patroni amendaţi pentru lipsa protecţiei angajaţilor

0

Peste 100 de angajatori din judeţ au fost verificaţi pe parcursul lunii trecute de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Cei 111 angajatori au 2.090 de salariaţi dintre care 1.045 femei şi un minor. În total, în urma verificărilor au fost constatate 138 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate şapte sancţiuni dintre care două avertismente şi cinci amenzi în valoare de 86.000 lei.

În ceea ce priveşte domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii martie, au fost efectuate controale la 50 de agenţi economici, fiind constatate 95 de neconformităţi. Din acest motiv au fost dispuse 107 măsuri şi au fost aplicate amenzi în valoare de 8.000 de lei.
Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare cu virusul SARS –COV2; neinstruirea lucrătorilor la angajare; lipsa planului de prevenire şi protecţie; neasigurarea efectuării examenului medical la angajare a lucrătorilor şi a examenului medical periodic; angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor şi nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor. De asemenea angajatorii nu au efectuat triajul epidemiologic la intrarea în unitate, nu au făcut instruiri împotriva SARS-COV2 şi nu au avut materiale de protecţie contra virusului.

Tot pe parcursul lunii martie trei evenimente au fost comunicate de către angajatori către ITM şi au fost înregistrate două accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Deja ai votat!
se încarcă...