Zi importantă pentru aleşii locali botoşăneni – Mâine se dezbate bugetul municipalităţii pe anul 2021

Mâine, 21 aprilie, este o zi importantă pentru municipalitatea botoşăneană. Aleşii locali se vor întruni în şedinţă extraordinară pentru a dezbate şi aproba bugetul local pe anul 2021. Dată fiind experienţa ultimilor ani, este puţin probabil ca alocarea fondurilor să rămână cea care se regăseşte în proiectul supus dezbaterii. Cel mai probabil, unii aleşi locali vor propune modificarea cuantumului unor fonduri, în funcţie de investiţiile pe care ei le consideră prioritare sau în raport cu indicaţiile de partid.

Potrivit proiectului supus dezbaterii, veniturile municipalităţii vor fi de 198.279.140 de lei, iar cheltuielile de 224.127.930 de lei, deficitul de 25.279.140 de lei urmând a fi asigurat din excedentul pe anul 2020.

În bugetul pe acest an se regăseşte şi suma de 5.134.000 de lei, reprezentând fondurile alocate pentru centrele de vaccinare.

„În acest an, financiar vorbind, am pornit mai bine”

Potrivit oficialilor din Primăria Botoşani, acest an financiar nu pare să ridice mari probleme.

În acest an, financiar vorbind, am pornit mai bine deoarece au rămas mai puţine zone descoperite. Singurul capitol care este descoperit este cultura, unde s-au bugetat numai opt luni, pentru că, aşa după cum prevede legea bugetului de stat, vom primi 2% din impozitul pe venit care se colectează la nivelul judeţului, pentru instituţiile de cultură. Mai avem pe partea de subvenţie energie termică, unde s-au solicitat 10,8 milioane de lei şi prin proiectul de buget se alocă 6,676 de milioane de lei. Eltrans a solicitat în contul subvenţiei pentru transport şapte milioane de lei şi primeşte 5,5 milioane de lei. Microbuzul va primi suma solicitată, respectiv trei milioane de lei. În acest an am primit fonduri şi pentru asigurarea burselor pentru elevi. În ritmul în care au crescut bursele, dacă era să le susţinem din bugetul local, era presiunea destul de puternică pe buget”, a explicat un oficial din Primăria Botoşani.

Municipalitatea botoşăneană va acorda în acest an finanţări nerambursabile, în baza unor proiecte depuse de ONG-uri şi asociaţii sportive. În proiectul bugetului local pe anul 2021 se propune să se aloce suma de 550.000 de lei pentru activităţi culturale, sportive şi sociale. Pentru activităţile de tineret se propune alocarea a 50.000 de lei, bani asiguraţi în baza legii tinerilor. Totodată, municipalitatea va acorda un milion de lei pentru activităţi sportive, bani repartizaţi în baza legii sportului. Cu alte cuvinte, suma totală alocată va fi de 1,6 milioane de lei. Rămâne de văzut dacă această propunere va fi votată de consilierii municipali, în şedinţa din 21 aprilie.

Deja ai votat!