Festivitate pentru redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” din Ștefănești

0

Muzeul Județean Botoșani organizează vineri, 23 aprilie 2021, începând cu orele 15.00, festivitățile de redeschidere a Muzeului „Ștefan Luchian” din Ștefănești. Evenimentul va debuta cu slujba de sfințire și binecuvântare a muzeului, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de membri al clerului.

Inaugurarea expoziției de bază se va derula în prezența autorităților locale și județene, a membrilor Parlamentului României, a reprezentanților muzeelor naționale și județene, ai Ministerului Culturii, dar şi ai altor instituții de cultură.

Ștefăneștii nașterii „pictorului florilor” au fost racordați la viața culturală regională, în perioada 1989-2007, prin existența și funcționarea unui muzeu dedicat lui Luchian. După ce acesta și-a închis porțile, clădirea s-a degradat constant, impunându-se apoi o investiție semnificativă, din partea Consiliului Județean Botoșani, pentru reabilitarea ei. Ulterior, specialiștii Muzeului Județean Botoșani au elaborat și realizat amenajarea expozițională.

Aceasta a valorificat piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției, conturând expoziția intitulată „Artiști pentru Luchian” dar, în egală măsură, s-a bucurat de donația de bunuri culturale aparținînd familiei pictorului, donație făcută, cu generozitate, de Fundația „Ștefan Luchian”, prin președintele acesteia, doamna Aglaia Corneanu. Aceste piese alcătuiesc o a doua secțiune a expoziției de bază, respectiv „Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”.

Deja ai votat!