Condamnare aspră în cazul crimei cu mașina din Centrul vechi – 19 ani de detenție!

0
9,796
foto arhiva - suspectul la scurt timp de la arestare

Condamnare dură dispusă de magistrații Tribunalului Botoșani în cazul bărbatului care a ucis cu mașina un om în Centrul vechi al municipiului, în vara lui 2017. După mai bine de trei ani de procese, Vasile Gologan a fost condamnat în primă instanță la 19 ani de închisoare cu executare, el fiind găsit vinovat la toate acuzațiile formulate de procurori – omor, tâlhărie calificată, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției și conducere sub influența băuturilor alcoolice. Aflat în arest la domiciliu, Vasile Gologan. Sentința a fost pronunțată astăzi, după mai multe termene de judecată, iar condamnarea este una dintre cele mai aspre dispuse în ultimii ani de către judecătorii botoșăneni.

„Condamnă pe inculpatul Gologan Vasile, la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233, art. 234 alin. 1 lit. d) şi e) Cod penal. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. Condamnă pe inculpatul Gologan Vasile la pedeapsa de 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de de omor, prev. de art. 188 alin. 1 Cod penal. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. Condamnă pe inculpatul Gologan Vasile la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, prev. de art. 338 alin. 1 Cod penal. Condamnă pe inculpatul Gologan Vasile la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal. În baza art. 38 alin. 1 şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa principală de 15 ani închisoare, sporită cu 4 ani închisoare, inculpatul având de executat pedeapsa principală de 19 ani închisoare. În baza art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal pe o durată de 5 ani. În baza art. 45 alin. 5 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, în condiţiile art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal”, se arată în sentința Tribunalului Botoșani. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Vasile Gologan, în vârstă de 46 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2017 după ce l-a lovit intenționat cu mașina pe Iulian Balan. Crima a avut loc în dimineaţa zilei de 23 august 2017, în Centrul vechi al municipiului Botoșani, la scurt timp după ce Vasile Gologan şi Iulian Balan s-au întâlnit la un priveghi. Aici, cei doi au avut un conflict spontan, după care Balan a plecat spre Centrul vechi, locul de întâlnire a celor de etnie romă. În acel moment Vasile Gologan a ieşit în stradă, a oprit un VW Polo, l-a dat jos pe şofer, a urcat la volan şi s-a dus glonţ cu maşina spre Iulian Balan, pe care l-a izbit în plin. Ulterior, el a fugit de la locul faptei, refuzând să oprească la semnalele poliţiei, până când a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, iar una dintre roţile maşinii s-a izbit într-o bordură. Capturat, el a fost dus la spital, în urma analizei toxicologice constatându-se că avea o alcoolemie în sânge de 1,10 gram pe litru. În schimb, bărbatul lovit cu mașina a decedat la scurt timp, din cauza leziunilor suferite. Reținut pentru cercetări, Vasile Gologan a fost arestat preventiv, după care a fost plasat în arest la domiciliu.

 

Deja ai votat!