Pedepse mai mari pentru ultrajul împotriva pădurarilor

Pedepsele pentru ultrajul împotriva personalului silvic vor fi mult mari dacă proiectul de lege depus de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, în Parlament va fi aprobat. Acest proiect de lege prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.

”Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Șase pădurari au fost omorâți în timp ce apărau pădurea

De asemenea, mesajul Ministerului Mediului mai informează că în ultimii ani, apărând pădurea, șase pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri precum autovehicule, locuințe sau anexe gospodărești.

Pedepse mai mari cu jumătate din valoarea lor actuală

„Odată adoptată modificarea legislativă, în cazul săvârșirii faptelor reglementate în alin. (1)-(3) din art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, pedepsele prevăzute de lege vor fi majorate cu jumătate”, potrivit Ministerului Mediului.

Motivul pentru care aceste pedepse se vor mări este acela că, pe termen scurt, vor fi  descurajate actele de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur. Pe termen lung, aceste pedepse vor contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Deja ai votat!