Culmea administraţiei! Cu executorul la uşă, edilii vor să asigure fonduri pentru sistemul de termoficare

Consilierii municipali au astăzi, 11 mai, începând cu ora 11:00, şedinţă extraordinară. Primele două proiecte vizează aprobarea cofinanţării proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a”, respectiv aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru acelaşi proiect. Practic, edilii şi-au propus să atragă o nouă finanţare europeană, după ce, în 2011, au obţinut 45,2 milioane de euro, bani investiţi în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare şi realizarea unui nou CET.

Primăria trebuie să plătească 100 de milioane de lei

Punerea în discuţie a celor două proiecte are loc într-o perioadă în care primăria se confruntă cu o problemă fără precedent. Săptămâna trecută, instituţia a fost somată să achite 100 de milioane de lei, după ce a pierdut procesele deschise în instanţă de Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii Termica.

Pe 5 mai, municipalitatea a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească 89.927.229 de lei, din care 40.102.000 de lei reprezentând debitul, 48.909.000 de lei dobânda calculată din 2010, 895.815 de lei cheltuieli de executare silită şi 19.500 de lei, cheltuieli de judecată.

O altă somaţie vizează suma de 9.329.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Dintre cei 9.329.000 de lei, 6.512.775 de lei reprezintă debitele aferente folosirii spaţiilor, 8.890 de lei – cheltuieli de judecată, 2.709.000 de lei dobândă legală.

Toată problema a plecat din 2010, când Termica a fost închisă, patrimoniul societăţii a fost preluat de municipalitate şi cedat noului operator, Modern Calor. În 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat şi a avut câştig de cauză. Acesta a obţinut în instanţă anularea facturii prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.

34 de puncte termice predate lichidatorului

În martie 2016, Constantin Lulu Dascălu a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.

Suma solicitată acum de executorul judecătoresc, în numele lichidatorului Termica, reprezintă veniturile municipalităţii din impozite şi taxe pe doi ani şi jumătate. Pentru ieşirea din acest blocaj, conducerea primăriei ia în calcul două variante. Prima ar fi solicitarea unui sprijin financiar din partea Guvernului României.

A doua variantă este privatizarea societăţii Modern Calor. Se vorbeşte şi despre reducerea sau eliminarea subvenţiei la termoficare, măsură solicitată şi aşteptată de ani buni de botoşănenii care nu mai au nicio legătură cu Modern Calor, dar văd că din impozitele şi taxele plătite de ei primăria plăteşte anual o subvenţie la termoficare de 10 milioane de lei.

Cele două proiecte nu au fost prezentate aleşilor locali

Cele două proiecte de hotărâre nu au fost postate până la această oră pe site-ul primăriei. Explicaţia conducerii primăriei a fost aceea că „se aşteaptă de la consultanţi cifre”. Mai mult, aprobarea celor două proiecte este urgentă, acesta fiind şi motivul convocării şedinţei de astăzi. Rămâne de văzut dacă aleşii locali vor vota, în condiţiile în care nu au avut proiectele la dispoziţie pentru a le analiza.

Demersul privind atragerea unei noi finanţări europene este salutar, însă unii consilieri municipali se întreabă dacă municipalitatea mai poate să-şi ia noi angajamente financiare, în condiţiile în care nu au fost găsite încă soluţii pentru plata celor 100 de milioane de lei.

Deja ai votat!