Liniile de tramvai se închid pentru şoferi

La propunerea Biroului Rutier, în cadrul ședinței Comisiei de Sistematizare a Circulației în municipiul Botoşani s-a decis interzicerea circulației auto prin stațiile cu refugiu din următoarele zone: Calea Națională intersecție Manolești Deal, Calea Națională intersecție Armoniei, Sucevei intersecție cu acces Carrefour.

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că circulaţia prin refugiul pentru tramvai creează mai mult necazuri decât o fluidizare a traficului. În ultima perioadă, au avut loc mai multe accidente, în zonele unde s-a permis ca maşinile să treacă şi prin prin refugiul tramvaiului.

La începutul lunii martie, în Zona Industrială, un pieton a fost lovit în plin de o maşină chiar pe trecerea de pietoni. Autoturismul circula dinspre centru spre Cătămărăşti pe linia de tramvai, iar în dreptul staţiei din zona Romstal a lovit o femeie de 50 de ani, care s-a angajat regulamentar în traversarea străzii pe trecere. Victima a fost trântită pe asfalt, chiar pe trecere, iar maşina a oprit la câţiva metri distanţă, semn că nu avea viteză foarte mare. Cu toate acestea, femeia care traversa strada a fost rănită destul de grav.

Circulaţia în dreptul staţiilor de tramvai s-a aflat în atenţia deliberativului local

Anul trecut, în septembrie, Comisia de sistematizare a circulaţiei în municipiul Botoşani a decis desfiinţarea acestor scuaruri. Cosmin Andrei, preşedintele comisiei, declara că măsura are drept scop fluidizarea circulaţiei în dreptul staţiilor de tramvai, care oricum nu mai sunt  folosite, ştiut fiind faptul că de la 1 august 2020 societatea Eltrans folosea autobuze în locul tramvaielor. Potrivit edilului, până va fi construită noua infrastructură pentru tramvaie, traficul trebuie descongestionat, iar acest lucru se poate face într-un mod facil „prin dezafectarea scuarurilor şi nu prin posibilitatea de a circula pe linia de tramvai, prin stânga refugiului”.

Măsura votată în cadrul Comisiei de sistematizare a circulaţiei trebuia implementată de  Direcţia de dezvoltare locală din cadrul Primăriei Botoşani, după o consultare cu Serviciul management proiecte.

„Revin cu propunerea de a da drumul circulaţiei prin ambele sensuri”

În noiembrie 2020, în cadrul şedinţei deliberativului local, consilierul Eugen Ţurcanu a reamintit că în campania electorală pentru alegerile locale Cosmin Andrei a propus ca scuarurile să fie desfiinţate. „Din câte ştiu eu, nu se poate, dar, dacă nu le desfiinţăm, revin cu propunerea de a da drumul circulaţiei prin ambele sensuri, în acele scuaruri. În foarte multe oraşe din România şi din lumea aceasta se circulă prin acele scuaruri doar trebuie să ne daţi ordinul scris şi să montăm nişte plăci cu circulaţie prin ambele părţi”, afirma atunci Eugen Ţurcanu, adăugând că în acest mod s-ar mai rezolva problemele în câteva intersecţii destul de aglomerate, în zona mall, Primăverii şi la Stadion. Consilierul liberal afirma că există aprobare de la Poliţia Rutieră pentru acest lucru.

Decizie luată pe 3 decembrie 2020

Pe 3 decembrie, Comisia de sistematizare a circulaţiei în municipiul Botoşani a adoptat decizia eliminării obligativității conducătorilor auto de a respecta indicatoarele din dreptul scuarurilor pentru tramvaie, de a ocoli aceste scuaruri. Astfel, s-a permis circulația și prin aceste refugii pentru a descongestiona traficul în zona stadionului, în zona Casei Cărții, Primăverii cu Octav Onicescu.

După câteva luni, tot poliţiştii de la Rutieră au ajuns la concluzia că măsura nu este bună, astfel că maşinile au interzis prin stațiile cu refugiu din următoarele zone: Calea Națională intersecție Manolești Deal, Calea Națională intersecție Armoniei, Sucevei intersecție cu acces Carrefour.

Deja ai votat!