Prinos de recunoștință de Ziua Eroilor, la Botoșani (FOTO-VIDEO)

Militarii care au căzut în luptele pentru apărarea țării sau în prizonierat au fost comemorați joi, în Botoșani, în cadrul unei ceremonii dedicată Zilei Eroilor. Manifestările au cuprins un ceremonial militar și religios, desfășurat la Cimitirul Eroilor, momentele fiind urmare de o depunere de coroane. Grupuri de botoșăneni au depus flori și au legat tricolorul la crucile eroilor.

Festivitățile au început cu trei minute de reculegere, timp în care clopotele lăcașurilor de cult au bătut în semn de recunoștință față de cei care s-au jertfit. Garda de onoare a Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani a întimpinat oficialitățile, după care un sobor de preoți a ținut o slujbă de pomenire.

Cel mai emoționant moment a fost atunci când numele a 70 de eroi căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial, înhumați la Botoșani, au fost rostite de lt. Col. Ovidiu Damian – șeful Centrului Militar Județean, col. (r) Gheorghe Timofte – președintele Asociației „Cultul Eroilor” Botoșani, col. (r) Dionisie Brădățan – președintele Asociație Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, lt. col. (r) Sorin Ciobanu – președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și col. (r) Gheorghe Jalbă – președintele Asociației Veteranilor de Război.

Ploaie înfruntată la ceremonii 

Aversa care s-a abătut asupra municipiului nu a întrerupt ceremoniile, iar cei prezenți, care nu aveau pregătite umbrelele, au înfruntat ploaia. Zeci de oficialități locale, șefi de instituții, oameni politici, parlamentari, consilieri, oameni de cultură, dar și mai mulți botoșăneni au urmărit festivitățile, deși erau cu hainele ude leoarcă.

Au urmat depunerile de coroane însă, din cauza unor bâlbe din partea organizatorilor și poate a grabei, ordinea ceremonialului oficial a fost încălcată, reprezentanții Consiliului Județean depunând coroana înaintea Instituției Prefectului. Deși, de regulă, ordinea momentelor este respectată cu sfințenie la astfel de evenimente oficiale. Dar nu a fost singurul moment stânjenitor, întrucât spre final au fost încurcate și coroanele depuse de membrii partidului AUR cu cea adusă de senatorul AUR, Dorinel Cosma, ultimul punându-și mâinile în cap când a realizat ce urma să se întâmple.

 

 

Deja ai votat!