sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMai multe taxe pentru proprietarii de centrale termice de apartament

Mai multe taxe pentru proprietarii de centrale termice de apartament

Românii care au centrala termică sau care vor să-şi instaleze una curând trebuie să ştie că nu peste mult timp ar putea plăti o taxă anuală ce depăşeşte 200 de euro.

În contextul dezbaterilor despre reducerea emisiilor de carbon, taxa ar putea ajunge la 800 de lei. Cel puţin asta se arată într-o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, prezentată de Evenimentul Zilei. Sursa citată subliniază că sistemele de încălzire centralizată au eșuat în România din cauza managementului defectuos. Astfel, dintre cele 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (n.r. – peste 3,5 milioane de locuințe), în prezent astfel de sisteme există doar în 37 de localități (n.r. – 1,2 milioane de locuinte).

Totuşi, din punctul de vedere al posibilităţilor tehnice, majoritatea nu mai pot asigura necesarul de apă caldă și căldură. Nu mai miră pe nimeni că populația a fost direcţionată în ultimii 20 ani spre utilizarea gazelor naturale.

Centrala termică impune costuri mai mari

„Aceste centrale individuale poluează mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. De exemplu, pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Până nu demult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momentul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu credem că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat)”, se arată în analiza celor de la Asociaţia Energia inteligentă.

Taxe de peste 1.000 de lei

Reprezentanţii asociaţiei estimează că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament, dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2, ar ajunge la cca. 825 lei/an.

Referitor la emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coşuri de fum individuale, există studii care arată că aceste emisii de carbon pot să ajungă în apartamentele alăturate și se recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. „Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an”, mai arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Aceiaşi specialişti au remarcat că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune. Totuşi, ei subliniază că românii interesaţi de centrale termice de apartament trebuie să se aştepte la costuri mai mari generate de politicile de reducere a emisiilor de carbon, dar şi denoile standarde de construcție și montaj.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...