Moment eminescian, cu Ion Caramitru, la Memorialul Ipotești

Actorul Ion Caramitru revine la Botoșani pe 15 iunie 2021 cu un moment eminescian, în cadrul Galei de acordare a Premiului pentru promovarea operei eminesciene. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 12:00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Bibliotecii Naționale de Poezie de la Ipotești.

Primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru

Revista „Steaua” anunța, în numărul 5-6 din 1964, a patruzecea piesă a lui Mircea Ștefănescu – „EMINESCU”, care avea să fie pusă în scenă în regia lui Sică Alexandrescu, având „în rolurile principale două talente aparţinând «schimbului de mâine»: Eminescu şi Veronica Micle vor fi jucaţi de doi elevi ai Institutului de Teatru: Ion Caramitru şi Valeria Suciu”. Acesta pare a fi primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru.

În 1989, la Centenarul morții poetului, la Ateneul Român, Ion Caramitru, acompaniat de pianistul Dan Grigore, a susținut un recital de poezie eminesciană „Eminescu… după Eminescu, iar în 2006, în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie, la Botoșani, un recital după un scenariu pe care l-a propus actorul însuși după opera și manuscrisele lui Mihai Eminescu. În același an, de Zilele Eminescu, ediția din ianuarie, a lansat CD-ul „Eminescu… după Eminescu, editat în cadrul proiectelor culturale ale Memorialului Ipotești ‒ Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu. Cinci ani mai târziu, în 2011, a regizat și a susținut, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în cadrul Zilelor Eminescu (ediția din ianuarie) recitalul „Cetăţeni de onoare ai Poeziei. În 2012, Ion Caramitru a conceput și a susținut, în țară și străinătate –  pentru românii din diaspora, spectacolul „Dor de Eminescu.

 

 

Deja ai votat!