Digul din Turbăria de la Dersca rămâne pe loc. Primăria a contestat măsurile Gărzii de Mediu (video)

Turbăria de la Dersca rămâne în continuare cu digul în mijlocul ei. Asta pentru că Primăria din Lozna a contestat măsurile impuse de Garda de Mediu, iar până la judecată, demolarea se suspendă.

Întregul scandal a izbucnit după ce primarul comunei Lozna a decis să construiască un dig într-o arie naturală protejată prin lege, pentru a putea iriga o grădină de legume. Autorităţile statului au efectuat o serie de controale la faţa locului şi, deşi lucrările au fost făcute la iniţiativa primarului, amendată a fost Primăria Lozna, care a fost sancţionată care trebuie să plătească sancţiuni în valoare de 70.000. De asemenea a fost aplicată şi o sancţiune complementară care impune dărâmarea digului şi  readucerea zonei la faza iniţială. Toate acestea cu termen de executare până la mijlocul lunii iulie.

Primăria a decis să conteste în instanţă deciziile luate de comisarii Gărzii de Mediu, cei care au impus sancţiunile. „Primăria Lozna a contestat procesul verbal de sancţiune, astfel încât, inclusiv măsura complementară, de aducere a terenului la starea iniţială, momentan este suspendată până când instanţa de judecată se pronunţă”, a precizat comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani, Cristina Kashyap.

„Prefectura nu poate face nimic acum”

La rândul lor, reprezentanţii Prefecturii spun că nu pot lua nici o decizie în privinţa problemei ivite la Lozna, pentru simplu motiv că primăriile care au în structura lor compartiment de urbanism îşi dau singure autorizaţii de construcţii şi nu mai trebuie să apeleze la Inspectoratul de Stat în construcţii.

„În momentul în care s-a edificat acea construcţie trebuia eliberată o autorizaţie de construcţie. Acel dig nu avea nici autorizaţie, iar din datele pe care le avem, vizavi de proprietatea terenului, pe respectiva parcelă sunt peste 100 de proprietari. Dacă o persoană fizică solicită o autorizaţie de construcţie sau demolare înseamnă asumarea răspunderii de către conducătorul primăriei. Într-un caz nu a fost solicitată autorizaţia, în celălalt solicitarea a fost făcută chiar de către conducătorul comisiei de urbanism. Conform legii, în cadrul primăriilor în care există compartiment de urbanism, autoritatea competentă este Primăria. Prefectura nu poate face nimic acum”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

Deja ai votat!