Unitatea de Primiri Urgenţe se mută

La exact trei luni de la începerea lucrărilor de extindere şi modernizare la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), cadrele medicale sunt nevoite să se mute într-o alt locaţie. Aşa cum a fost planul de la început, constructorul a comunicat că în trei luni de la începerea lucrărilor va fi nevoit să intre şi la interior, astfel că activitatea medicală nu va mai putea fi continuată.

Mare parte din aparatură, mobilier şi medicaţie au fost deja mutate, până cel târziu în weekend urmând ca pacienţii să fie primiţi în partea opusă a parcării celui mai mare spital din judeţ.

Astfel, clădirea care găzduia Secţia de Diabet va fi, pentru mai bine de jumătate de an, noua locaţie a Urgenţelor. Secţia este situată la parterul spitalului, în partea opusă UPU, dar este la o treime din spaţiul în care funcţionau până acum Urgenţele. Alături au fost montate deja opt containere, care vor suplini lipsa de spaţiu de la interior şi vor asigura triajul pacienţilor încă din parcarea unităţii.

Şi ambulanţele vor fi redirijate şi vor avea un alt traseu, urmând să intre în curtea spitalului prin Strada Marchian şi vor ajunge în parcarea proprie pe o rampă ce ar urma să fie construită în apropierea noii locaţii UPU.

Apel către medicii de familie şi cetăţeni

Medicul Iulian Preda a ținut să facă un apel la colegii medici de familie, dar și la populația județului, în sensul că măcar pe perioada cât se va lucra la modernizarea UPU, să nu mai ajungă la Unitatea de Urgențe cazuri care pot fi tratate în ambulatoriu, ci doar cele cu adevărat grave. „Noi încă suntem dependenți de a efectua criterii de selectare: a avut Covid, nu a avut Covid, a fost vaccinat, nu a fost vaccinat. Sunt perioade de timpi întregi morți. În momentul când de la 150 ajungi la 250 de cazuri pe zi, iar spaţiul se reduce simţitor, vă închipuiți ce este acolo”, a precizat medicul primar Iulian Preda, coordonator al unităţilor sanitare în perioada pandemiei de Covid.

Pentru modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, Consiliul Județean a accesat o finanțare europeană prin POR 2014-2020 de 8,6 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro.

Modernizarea Unității de Primiri Urgențe presupune extinderea cu o nouă clădire. Aceasta va avea o suprafață de 324,6 metri pătrați și un regim de înălțime P+1. De asemenea, va fi modernizat Corpul A al Unității de Primiri Urgențe, unde se va monta și o copertină de 240,5 metri pătrați. La capitolul dotări se vor achiziționa opt echipamente medicale performante, dispozitive medicale și echipamente de mobilier.

Deja ai votat!