Cannabis ascuns în scrumiera mașinii. Amatorul de droguri a fost iertat de judecători

Un botoșănean în vârstă de 31 de ani a trecut pe lângă o condamnare penală din cauza drogurilor ascunse în scrumiera mașinii. Prins în trafic, tânărul a fost verificat, iar în scrumiera autoturismului a fost găsită o foiță din staniol ce conținea cantitatea de 0,34 grame substanță vegetală de culoare verde, care s-a dovedit a fi cannabis. Acuzat de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, botoșăneanul a fost anchetat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Botoșani, iar la finalizarea cercetărilor a fost trimis în judecată.

Doi ani de restricții

Procesul s-a derulat la Tribunalul Botoșani, însă tânărul a recunoscut din start totul și a cerut să fie judecat în formă simplificată. Așa că judecătorii i-au stabilit o pedeapsă de trei luni închisoare, dar au dispus amânarea aplicării pedepsei. Astfel, tânărul va trebui să respecte, timp de doi ani mai multe măsuri și obligații stabilite de instanță.

Marijuana din scrumieră

Întâmplarea de la care i s-a tras totul s-a petrecut în noaptea de 30 spre 31 august 2019, când botoșăneanul mergea cu un BMW prin municipiul Botoșani, iar în dreptul Școlii Generale nr.8 a fost oprit de către un echipaj de poliție. Tânărul era însoțit de un amic, iar ce le-a dat de bănuit forțelor de ordine a fost că cei doi prezentau un comportament specific consumatorilor de substanțe interzise. În urma controlului corporal, asupra celor doi nu au fost descoperite substanțe sau bunuri interzise de lege. În schimb, când s-a trecut la percheziționarea BMW-ului, în scrumiera autoturismului a fost găsită cea foiță din staniol ce conținea o substanță vegetală, de culoare verde, sub formă de muguri. Audiat, botoșănean a recunoscut că a cumpărat-o în urmă cu aproximativ două săptămâni din municipiul Iași de la o persoană pe care nu o cunoaște.

Droguri în scop recreativ

În anchetă, însă, tânărul a recunoscut și regretat fapta, susținând că la momentul depistării consuma în mod ocazional, la diverse petreceri, droguri. Botoșăneanul a mai adăugat că nu își mai amintește dacă a cumpărat drogurile din municipiul Iași, așa cum se menționase inițial, sau de pe litoralul românesc, unde a fost în vara respectivă. Procesul a mers destul de repede, iar botoșăneanul a scăpat pe moment de condamnare, judecătorii dând dovadă de clemență. Asta pentru că tânărul a recunoscut totul, iar concluziile raportului de evaluare întocmit de către Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au arătat că, în prezent, nu este necesară includerea lui într-un program terapeutic, nefiind identificate probleme medicale, psihologice și sociale determinate de consumul de droguri, care era ocazional, recreațional, fără dependență fizică sau psihică. În schimb, botoșăneanul va trebui să respecte toate măsurile instituite de judecători pentru că, în caz contrar, amânarea aplicării pedepsei ar putea fi revocată.

 

Deja ai votat!