10 milioane de euro pentru pregătirea proiectelor de infrastructură în Regiunea Nord-Est

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014 – 2020 contractul de finanţare pentru proiectul „Sprijin la nivelul regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021 – 2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructura şi servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură”. Obiectivul proiectului este pregătirea de proiecte mature pentru perioada de programare 2021 – 2027 la nivelul Regiunii Nord-Est pe domeniile anterior enumerate. Perioada de implementare a proiectului este de 33 luni, respectiv de la data 18 aprilie 2019 până la 31 decembrie 2021, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la data de 31 decembrie 2022. Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 52.450.999,31 lei, din care valoare eligibilă 49.756.074,03 lei.

Potrivit reprezentanţilor ADR Nord – Est, prin intermediul acestui proiect, unitățile administrativ-teritoriale selectate din Regiunea Nord-Est și Ministerul Tineretului și Sportului vor primi finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentațiilor tehnico – economice în vederea pregătirii a 16 proiecte, urmând ca în momentul lansării apelurilor aferente perioadei de programare 2021-2027, beneficiarii să aibă documentațiile pregătite, astfel încât să obțină finanțare pentru implementarea proiectelor de infrastructură cât mai repede.

Sprijin financiar pentru trei proiecte din judeţul Botoşani

Judeţul Botoşani va primi sprijin financiar pentru întocmirea documentaţiei vizând modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean DJ 282 dintre localitățile: Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Cotușca, Rădăuți, Prut cu conectivitate directă la Vama  transnațională Rădăuți-Prut cu Republica Moldava. O altă finanţare vizează documentaţia pentru modernizarea, extinderea și valorificarea  durabilă a patrimoniului cultural, precum și modernizarea și extinderea infrastructurii turistice și a infrastructurilor conexe ei din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul  Național de Studii  Mihai Eminescu. Totodată, Primăria Flămânzi va primi fonduri pentru întocmirea documentaţiei pentru extinderea acoperirii teritoriale a sistemului de transport public ecologic în comun și dezvoltarea facilităților infrastructurale ce susțin utilizarea modurilor de transport nemotorizate la nivelul orașului Flămânzi.

Acest proiect vine în sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și al unităților administrativ-teritoriale care au deja conturate idei de proiect ambițioase și care au parcurs o metodologie de selecție, prin finanțarea documentaților (studiu de fezabilitate sau documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, proiect pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor; proiectul tehnic de execuție) pentru proiecte de infrastructură în domenii conexe mobilității urbane, turismului sau infrastructurii rutiere. Ne așteptăm ca la momentul lansării primelor apeluri din POR Nord-Est 2021-2027, cei care au primit sprijin în cadrul acestui proiect sa fie printre primii care depun cereri de finanțare„, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est. Potrivit oficialului, cea mai importantă lecție învăţată în ultimii ani este aceea că pregătirea temeinică a documentațiilor tehnico-economice pentru proiectele de infrastructură este principala premisă a unei investiții de succes.

Deja ai votat!