Ajutor de la stat pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri botoșăneni care vor să devină şefi ai unei exploataţii agricole vor putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 70.000 de euro. Este vorba de o finanţare stabilită prin submăsura 6.1 (sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Acest sprijin din partea statului este nerambursabil.

Înscrierile încep în a doua jumătate a lunii august, iar ajutorul financiar va putea fi accesat şi de firmele cu mai mulţi acţionari. Astfel, vor putea beneficia de finanțare și PFA-urile (persoane fizice autorizate), II-urile (întreprinderi individuale) sau IF-urile (întreprinderi familiale). De asemenea, ajutorul financiar va putea fi accesat şi de asociaţi unici şi administratori ai unui SRL sau asociaţi majoritari ai unui SRL, conduse, pe termen lung, de un tânăr fermier. Condiţia este ca societăţile să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici.

Scopul statului cu privire la acest program este acela de a încuraja tinerii și familiile să rămână în mediul rural și să intre în afaceri, pentru a ajuta la creșterea competitivității sectorului agricol.

Sprijin acordat în două tranșe

Submăsura 6.1, pentru care ghidul final de finanţare urmează să apară odată cu anunţarea perioadei de înscriere, este gestionată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Sprijinul de stat se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranşe – 75% la semnarea contractului de finanţare şi 25%, în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanţare, potrivit avocatnet.ro.

Ajutorul de stat, se va acorda astfel 70.000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploataţiile între 30.000 € SO (nr. coeficientul de producţie standard -standard output) şi 50.000 € SO; 60.000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploataţiile între 12.000 € SO şi 29.999 SO; 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 € SO şi 50.000 € SO; 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 € SO şi 29.999 € SO. Dosarul de înscriere va conţine cererea de finanţare, planul de afaceri şi documentele justificative cerute de autorităţi.

Condiții cu privire la exploatația agricolă pentru care tinerii pot cere sprijin

Exploataţia agricolă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, să fie înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică şi să fie înregistrată în Registrul Unic de Identificare (la APIA), în Registrul agricol (la primărie) şi/sau în Registrul exploataţiilor (la ANSVSA). Exploataţia trebuie să producă, în principal, produse agricole vegetale şi/sau animale pentru consumul uman şi hrana animalelor.

Deja ai votat!