vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTŞeful Casei Naționale de Pensii anunţă că se schimbă modul de calcul...

Şeful Casei Naționale de Pensii anunţă că se schimbă modul de calcul al pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baci, a declarat în cadrul unui interviu că vor fi eliminate toate inechitățile și nu vor mai fi diferențe între cei care au ieșit la pensie în momente diferite din timp, pe legislații diferite. În acest moment există disparități în calculul pensiei pentru cei care s-au pensionat pe diferite legi, deși îndeplinesc condiții similare de pensionare.

„Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel fiecare beneficiar, nemaiținându-se cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca pe cât posibil să avem același cuantum în plată”, a spus Daniel Baciu, potrivit antena3.ro.

”Majorarea pensiilor, în analiză”

Întrebat de jurnaliști despre majorarea promisă pensionarilor, noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a afirmat că autoritățile vor analiza acest fapt în perioada următoare. „Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic: acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”, a declarat Dan Vîlceanu.

România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene, a mai spus el.

Ministrul a declarat că legea care stipula creșterea punctului de pensie cu 40% nu va fi aplicată pentru că nu este sustenabilă.

Botoşaniul are zeci de mii de pensionari 

La începutul lunii ianuarie, în județ erau aproape 79.000 de pensionari de stat și peste 13.000 pensionari din agricultură. În total, evidențele indicau peste 92.000 de pensionari. Dintre aceștia, doar 194 primeau pensie anticipată.

Potrivit datelor prezentate de CNPP în privinţa unei statistici despre pensiile medii pe judeţe, Botoşaniul ocupă ultimul loc, cu cea mai mică valoare. Astfel în judeţul nostru pensia medie este de 1.272 de lei, în timp ce pensia medie la nivel național se situează la 1,650 de lei. Din totalul de pensionari, două treimi, 77.829, primesc pensia medie lunară de 1,272 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...