joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTBandit omagiat de o primărie din judeţ. Zeci de mii de lei...

Bandit omagiat de o primărie din judeţ. Zeci de mii de lei băgaţi într-un monument închinat unui tâlhar antisemit

Primarul unei comune din judeţ, care nu are nici drumuri, nici apă sau canalizare, a investit câteva zeci de mii de lei din bugetul local pentru a construi un monument şi o troiţă închinate unui bandit antisemit, condamnat la puşcărie pentru jafuri, omor şi înşelătorii. Acesta a organizat la Durneşti, acolo unde este amplasat monumentul, şi o manifestare cu fast pentru „inaugurarea” acestuia. La eveniment au participat liderii PNL, partid din care face parte şi edilul Vasile Sasu, dar şi preoţi din comunitate care au susţinut o slujbă.

Primarul comunei Durneşti susţine că a cheltuit din bugetul local aproximativ 50.000 de lei pentru monument, însă nu există date despre o licitaţie de achiziţie materiale sau construcţii de monumente deoarece acestea au fost luate din Republica Moldova. Vasile Sasu susţine că există şi sateni care au contribut cu diverse sume la realizarea monumentului. „A fost făcut cu materiale luate de la moldoveni, o piatră care numai la ei se găseşte şi poate fi cioplită ca lemnul. Au contribuit şi oamenii cu bani dar şi Primăria cu câteva sute de milioane. Sătenii contemporani cu el spun că era un om bun”, a spus edilul.

„În fața memorialului a fost realizată și o parcare mare”

Primarul a plătit chiar şi articole în presa cu privire la evenimentul din Durneşti, făcând contracte pe firmă lui de achiziţii de cereale.

„Memorialul ridicat în cinstea haiducului Coroi a fost refăcut în totalitate de administrația locală. A fost refăcut vechiul monument și am făcut o troiță nouă, mare și frumoasă, în memoria haiducului pe care oamenii locului nu l-au uitat. În fața memorialului a fost realizată și o parcare mare pentru cei care vor să ajungă în acest loc cu mașina”,  a declarat presei locale edilul.

„Nu am ştiut la ce mă duc, nu am ştiut de Coroi”

La evenimrntul ce a avut loc săptămâna trecută a participat şi preşedintele PNL Costel Şoptică, însă ulterior acesta a declarat că regretă că a făcut acest pas şi că nu ştia pentru ce merge.

„Am fost invitat la sfinţirea unei troiţe în Durneşti. Nu am ştiut la ce mă duc, nu am ştiut de Coroi. Eu mă delimitez de astfel de evenimente, dar am fost pus în faţa faptului împlinit. Drept dovadă nici măcar nu am făcut un eveniment din asta, nu am postat nimic”, spus deputatul Costel Soptica preşedintele PNL Botoşani.

Revoltă în rândul comunităţii evreieşti 

Festivităţile de la Durneşti au stârnit revoltă şi în rândul comunităţii evreieşti. Preşedintele Comunităţii Evreilor din Botoşani, Iosef David a povestit că toată copilăria sa a fost terorizat de banditul Coroi, care obişnuia să jefuiască în special negustorii evrei pe care îi considera vinovaţi de sărăcia românilor.

Membrii comunităţii solicită reprezentanţilor instituţiilor de ordine să se sesizeze şi să ia măsurile care se impun pentru demolarea monumentului închinat lui Gheorghe Coroi, existând riscul să izbucnească inclusiv un scandal diplomatic.

Chiar şi unii preoţi ortodocşi se delimitează de acest eveniment spunând că nu ar fi sfinţit un monument închiat unei astfel de personalităţi.

Gheorghe Coroi, un simbol al antisemitismului

Gheorghe Coroi, care s-a născut în 1911, la Durnești a fost un tâlhar și criminal român din perioada interbelică. Acesta a rămas cunoscut și sub numele de haiducul Coroi pentru că, în percepția țăranilor, lua de la bogaţi și dădea la săraci, însă presa interbelică îl prezentă doar ca pe un bandit asemănător gangsterilor occidentali.

Coroi a fost protejatul profesorului Alexandru C. Cuza, președintele partidului naționalist Liga Apărării Național-Creștine, care vedea în Gheorghe Coroi un simbol al antisemitismului. Ulterior s-a dovedit faptul că „haiducul” a fost şi securist.

Materialul integral îl puteţi citi aici:- https://botosaninecenzurat.ro/2021/09/09/un-bandit-antisemit-omagiat-de-conducerea-pnl-si-de-primaria-durnesti-printr-un-monument-de-sute-de-milioane/

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...