vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBijuterie arhitectonică salvată de “Ambulanța pentru Monumente”

Bijuterie arhitectonică salvată de “Ambulanța pentru Monumente”

După ce recent Casa George Enescu de la Mihăileni a fost reabilitată prin eforturile unei asociații, fără ajutor financiar din partea statului, de curând o altă asociație s-a implicat în reabilitarea unui monument din județul nostru. Este vorba despre Asociația ACTUM, care a început lucrările asupra zidului de incintă al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din comuna Hilișeu-Horia, acestea fiind deja finalizate. Reabilitarea zidului bisericii a fost realizată în cadrul proiectului “Ambulanța pentru Monumente”. “Această intervenție de urgență în județul Botoșani a fost implementată de către Asociația ACTUM. Toate intervențiile de urgență din țară fac parte din proiectul «Ambulanța pentru monumente», a declarat Nicoleta Caba, președintele Asociației ACTUM.

Scopul intervenției a vizat punerea în siguranță a zidului de incintă prin eliminarea lucrărilor care au condus la acumularea umidității în masa zidăriei și, mai apoi, la freabilizarea cărămizilor, a coronamentului de piatră de la baza statuilor și a statuilor propriu-zise.

Ceea ce-am făcut la Hilișeu Horia a fost punerea în siguranță a zidului bisericii. Astfel, am îndepărtat tencuiala din mortar de ciment de pe laturile de sud, est și nord ale zidului, după care am făcut injectări în masa zidăriei, în zonele sensibile, cu mortar fluid de var hidraulic, urmând apoi rezidiri punctuale cu cărămidă plină și rostuiri. Paramentul zidului a fost finisat cu tencuială și tinci pe bază de var hidraulic. Împreună cu restauratorii ce ni s-au alăturat, am biocidat și am îndepărtat depunerile biologice de pe statuile și de pe coronamentul din piatră, cu instrumentar adecvat”, au transmis reprezentanții asociației.

Lucrări cu studenţi de la Arhitectură

Pentru reabilitarea zidului Bisericii a fost nevoie de aproximativ 5.000 euro. Florin Manole, arhitect, dar și secretar în cadrul asociației, a precizat că scopul principal al acestei inițiative este acela de a prelungi “viața” acestui monument. “Cam atât am putut face noi pentru punerea în siguranță și pentru a prelungi viața acestui monument”, a declarat Florin Manole.

Potrivit arhitectului, cei care s-au implicat fizic au fost voluntari de la Facultatea de Arhitectură din Iași, București și Cluj, meseriași ai unei firme de construcții din Iași care se ocupă cu restaurări, dar și membrii asociației. “Lucrările au fost realizate în mai multe etape. Au început aproximativ pe 10-11 iulie, iar vineri am strâns schela. De cele mai multe ori lucrările nu depind de ceea ce ne planificăm noi. În general, mai rămân lucrări restante din diverse cauze, ori lipsa meseriașilor sau a voluntarilor. Însă, ceea ce ne propunem realizăm, în cele din urmă reușim”, a transmis Florin Manole.

Biserică unică în România și în Europa

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” este unică atât în România, cât și în Europa, datorită faptului că monumentul este un amestec de elemente catolice şi ortodoxe. Construcţia, care datează de la 1832, este realizată din piatră de temelie, în care sunt sculptate chipul Mântuitorului între doi îngeri, iar în dreapta şi în stânga, pe coama zidurilor, cei 12 apostoli. Clopotniţa reprezintă poarta de intrare în curtea bisericii din lemn, care datează de la 1902 şi care a fost construită de boierul Vasile Curt.

Potrivit Monografiei Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, clopotniţa este ridicată de soţia boierului care a construit biserica, Ana Curt.
Biserica este ridicată pe un schit vechi de călugăriţe, care a funcţionat în mijlocul unei păduri. Biserica se află acum pe un deal, între Hilişeu Horia şi Hilişeu Crişan, la circa doi kilometri distanţă de fiecare sat, în apropiere de pădurea “Călugăriţa”. În acest cătun mai sunt astăzi doar trei case, dintre care doar două sunt locuite.

Proiect susținut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales

Proiectul “Ambulanța pentru monumente”, sub numele căruia se desfășoară toate intervențiile de urgență din țară, a fost inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin “The Prince’s Foundation”. “Ambulanța pentru Monumente” este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României. Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice, a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

Cele mai importante realizări sunt: crearea unui model de cooperare și mecanism de finanțare între beneficiar, autorități publice, ONG și comunități printr-un parteneriat public-privat funcțional și inaugurarea unei rețele de ambulanțe la nivel național, gestionată de diferite organizații.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...