vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAnchetă secretă la un ultraj cu împuşcături

Anchetă secretă la un ultraj cu împuşcături

♦ Un botoşănean implicat într-un incident grav la frontieră, cu focuri de armă, a fost dat de gol doar după ce nu a mai putut să stea cu glonţul în el

Caz neverosimil petrecut în județ, după ce un bărbat care a sărit cu coasa la un polițist de frontieră și a fost împușcat nu a vrut să recunoască nicio clipă incidentul cu pricina. Incidentul s-a petrecut noaptea, iar polițistul de frontieră nu a știut nici el cine este atacatorul, întrucât era beznă și nu a văzut decât o siluetă. Ajuns la spital a doua zi, bărbatul împușcat, Vasile Ștefan, de 36 de ani, a susținut tot timpul că nu știe cum a fost împușcat și de unde a venit glonțul, întrucât era beat criță.

Cu toate acestea, el a fost condamnat pentru ultraj, după ce expertiza criminalistică a arătat că glonțul extras din corpul lui provine din pistolul polițistului de frontieră.

Faptele s-au petrecut în urmă cu mai bine de trei ani, însă cazul nu a fost făcut public, informațiile ieșind la iveală abia după ce bărbatul împușcat a fost condamnat la 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru ultraj. Asta pentru că la mijloc a fost vorba și de un presupus incident de violare a spațiului aerian românesc, cu un aparat de zbor dirijat de contrabandiști de țigări.

Poliţist ameninţat

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 aprilie 2018, un echipaj din cadrul Poliției de Frontieră a fost trimis să intervină în zona satului Popeni, comuna George Enescu, unde a fost semnalată prezența unui aparat de zbor de mici dimensiuni, bănuit că era folosit la introducerea ilegală de țigări în țară, din Republica Ucraina. Fiind beznă, polițiștii de frontieră s-au ghidat după zgomotul produs de motorul aparatului de zbor.

Suspectând că acolo era zona unde s-ar fi aruncat eventuala încărcătură cu țigări de contrabandă, doi dintre polițiștii de frontieră au coborât și au mers până pe culmea unui deal, de unde puteau supraveghea zona. Așa au observat două persoane care stăteau în iarbă, într-o văgăună. În momentul în care s-au îndreptat spre suspecți, indivizii s-au ridicat din iarbă și au început să vină spre ei. Atunci, unul dintre polițiști a scos arma și i-a somat, și, cum suspecții nu au reacționat, a tras un foc de avertisment și apoi un alt foc spre individul care îl amenința că îi ia „gâtul cu coasa”.

În momentul următor, cele două persoane s-au întors și au început să fugă spre drumul care face legătura între Dorohoi și Havârna, iar după circa 500 de metri a apărut o căruță cu doi cai, condusă de o a treia persoană, care i-a preluat pe cei doi din mers și s-a îndepărtat în viteză. A fost alertat și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, însă după cercetarea zonei nu s-a reușit prinderea fugarilor. În plus, nu au fost găsite nici eventuale colete cu țigări.

Victima pretinde că nu ştie ce s-a întâmplat

A doua zi, însă, Vasile Ștefan a ajuns la Spitalul Săveni, cu leziuni în zona costală, susținând că ar fi fost înjunghiat. De aici, el a fost dirijat la Spitalul Județean „Mavromati”, doar că medicii care l-au operat au avut parte de o surpriză. Ca urmare a intervenției chirurgicale, ei au extras din corpul bărbatul un glonț, calibru de 8 mm și lungimea de 12 mm, proiectilul fiind predat polițiștilor. Glonțul a fost supus unei expertize balistice, stabilindu-se că acesta provine din pistolul polițistului de frontieră.

Audiat, Vasile Ștefan a susținut că în noaptea cu pricina fusese la o stână, unde a băut până ce și-a pierdut cunoștința, iar din acest motiv nu știe ce s-a întâmplat. Cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, care au pus cap la cap toate informațiile și au stabilit că bărbatul ar fi cel care l-ar fi amenințat pe polițistul de frontieră. Fiind considerat și un incident grav de securitate, din cauza suspiciunilor privind existența aparatului de zbor care ar fi venit din Ucraina, cazul a fost ținut sub tăcere. În schimb, bărbatul a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru ultraj. Cât privește contrabanda cu țigări, nimeni nu poate spune cu certitudine că aparatul de zbor ar fi adus țigări, întrucât nu s-a găsit nimic.

În iunie 2019, însă, polițiștii de frontieră botoșăneni au anunțat că au confiscat 1.800 de pachete cu țigări de contrabandă, care ar fi fost aduse cu drona dinspre Ucraina. Atunci, aparatul de zbor a fost observat cu aparatul de vedere pe timp de noapte. Drona a traversat frontiera din Ucraina în România, a fost urmărită permanent și la marginea pădurii din Racovăţ (comuna Pomârla) au fost găsite cinci colete cu ţigări.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...