vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPrimar dojenit de judecători pentru afaceri în familie, pe banii primăriei

Primar dojenit de judecători pentru afaceri în familie, pe banii primăriei

Acuzat de afaceri în familie, pe banii primăriei, primarul comunei Concești, Costel Nazare, a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, dar a scăpat de pedeapsă.

Astfel, în urma unui proces care a durat mai bine de un an și jumătate, magistrații Curții de Apel Suceava l-au condamnat la o pedeapsă de șase luni închisoare, dar au dispus amânarea aplicării pedepsei. „În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal, stabileşte în sarcina inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a,b Cod penal. Amână aplicarea pedepselor complementare şi accesorii stabilite în sarcina inculpatului”, se mai arată în hotărârea instanței.

În schimb, judecătorii au stabilit un termen de supraveghere de doi ani, interval în care primarul va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Astfel, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune Botoșani, să primească vizitele consilierului de probațiune, să anunțe schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, eventuala schimbare a locului de muncă, dar și să prezinte informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Judecătorii i-au atras atenția și asupra faptului că orice încălcare a măsurilor sau comiterea unei alte infracțiuni în acest termen de supraveghere atrage revocarea amânării aplicării pedepsei. Sancțiunea dictată de judecători este una dintre cele mai blânde pedepse pentru că, în esență, dacă va respecta aceste măsuri, primarul nu va avea de suferit din punct de vedere penal.

Costel Nazare a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în februarie 2020 întrucât, în perioada septembrie 2012 – iunie 2013, în calitate de ordonator principal de credite și primar, a semnat ordonanțările de plată și un număr de cinci ordine de plată, prin care au fost achitate mai multe facturi prin intermediul cărora au fost achiziționate mai multe bunuri de la o societate la care deținea calitatea de asociat unic, obținând astfel foloase patrimoniale în cuantum de 39.658,5 lei.

„În perioada respectivă, Primăria a avut relații de colaborare cu niște firme care nu trebuiau să cumpere materiale de la depozitul condus de soția mea. A fost vorba de execuția unui gard la un cimitir și de execuția unui dren. În acest ultim caz am organizat o licitație, dar cei de la Tehnic Asist ne-au cerut 430.000 de lei și, cum nu aveam bani, am optat pentru o achiziție directă. Am lucrat cu două firme locale, iar o parte din acele materiale utilizate au fost cumpărate de la depozitul administrat de soție. Dacă știam, scriam din start la depozit <<Interzis să vindeți materiale la firmele care lucrează cu Primăria>>”, a spus atunci Costel Nazare.

Ancheta procurorilor a pornit în 2016, de la niște constatări ale Curții de Conturi. Cu prilejul unui audit financiar, inspectorii au sesizat parchetul considerând că ar exista indicii de săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese, la mijloc fiind vorba de o serie de afaceri suspecte privind pietruirea unor drumuri, achiziția a 80 de metri cubi de lemn de foc la prețuri mai mari decât tarifele de pe piață, dar și o serie de achiziții directe sau prin intermediari de la societatea Sancos, unde primarul figura ca acționar, iar soția lui ca administrator. Audiat în timpul anchetei penale, Costel Nazare a prezentat o sumedenie de documente prin care a arătat că lucrările au fost efectuate, iar prejudiciul la achiziția de lemne a fost recuperat. Prin urmare, în primele două situații, procurorii au dispus clasarea pe motiv că nu sunt întrunite, sub aspectul laturii obiective, elementele constitutive ale infracțiunii. În schimb, pentru acele „afaceri” în familie, procurorii au dispus trimiterea în judecată. Asta pentru că, în urma acelor achiziții, firma la care primarul era asociat, iar soția lui administrator, ar fi totalizat un folos patrimonial în sumă de 39.658,5 lei.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Darabani însă, după ce a fost trimis în judecată, primarul a făcut tot posibilul ca prejudiciul să fie recuperat integral. Iar în momentul în care a fost citat în fața magistraților, el a recunoscut faptele susținând însă că nu a dat nicio dispoziție ca materialele să fie achiziționate de la societatea sa, ci a semnat doar ordinele de plată întocmite de contabila primăriei. Ba mai mult, Costel Nazare a solicitat să fie judecat în formă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă, pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Așa se face că atunci când a cântărit faptele, instanța i-a aplicat o pedeapsă de 8 luni de închisoare, dar a dispus amânarea aplicării acesteia. Procurorii au făcut apel, la fel și Costel Nazare, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. Astăzi (n.r. – 24 septembrie a.c.), după trei termene de judecată, magistrații suceveni au admis apeluri și i-au redus pedeapsa lui Costel Nazare de la 8 luni, cât se stabilise inițial Judecătoria Darabani, la 6 luni, menținând amânarea aplicării pedepsei. Chiar dacă hotărârea este definitivă, Costel Nazare nu își va pierde mandatul, ci va rămâne în funcție. Asta pentru că instanța a dispus și amânarea aplicării pedepselor complementare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...