vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTVictorie pentru Iulian Rotariu în Ultra Bolivia Race! Botoșăneanul a dominat cursa...

Victorie pentru Iulian Rotariu în Ultra Bolivia Race! Botoșăneanul a dominat cursa de la debut și până la final

Victorie uriașă obținută astăzi de botoșăneanul Iulian Rotariu în ultramaratonul din Bolivia. După șapte etape în care a trebuit să parcurgă 220 de kilometri, subofițerul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a terminat cursa pe locul I. De altfel, încă din startul competiției Iulian Rotariu s-a poziționat pe primul loc între cei 14 concurenți și a condus cursa din prima și până în ultima etapă, ca un veritabil lider autoritar. În ultima etapă desfășurată duminică, pe 26 septembrie a.c., botoșăneanul a parcurs cei 26 de kilometri în două ore și 33 de minute, trecând linia de finiș în fața principalului său adversar, Sascha Gramm, care a venit la 4 minute și 10 secunde în urma lui.

Lider autoritar din prima etapă

Prin modul în care a abordat competiția, Iulian Rotariu nu le-a lăsat nicio șansă celorlalți competitori, el detașându-se în fiecare zi de ceilalți concurenți. Doar doi dintre adversari au reușit de două ori să țină ritmul cu subofițerul botoșănean. În cea de a patra zi a cursei, botoșăneanul a trecut linia de sosire împreună cu francezul Chérif Naït-Saada, iar în etapa a șasea a încheiat cei 42 de kilometri umăr la umăr cu germanul Sacha Gramm. În rest, Iulian Rotariu a fost mereu primul, plasându-se pe locul I în clasamentul general.

Cursă istovitoare, sub creasta Anzilor Cordilieri

Organizată de Canal Aventure, cursa „Ultra Bolivia Race” s-a desfășurat în perioada 20 – 26 septembrie a.c. la o altitudine medie de 2.400 de metri. Distanța de 220 de kilometri a fost parcursă în șapte etape. Startul s-a dat de la Salinas, la 550 km sud de La Paz, iar în a treia zi a competiției concurenții au ajuns în inima sălbaticului Altiplano, un platou alpin din munții Anzii Cordilieri, cel mai mare platou alpin de pe Terra după platoul Tibetului, iar ultimele două etape ale cursei s-au derula în cel mai mare deșert sărat din lume, lângă creasta Anzilor. Fiind vorba de o cursă autosusținută, fiecare concurent a trebuit să aibă în rucsac echipamentele obligatorii, alimentele, dar și obiectele personale. Asta pentru că nopțile au fost petrecute în corturi.

Șir de victorii și recorduri doborâte

Iulian Rotariu a câştigat, în luna martie 2020, ultramaratonul Ultra Asia Race

Reușita înregistrată în Bolivia vine după alte trei victorii la rând, care i-au adus botoșăneanului, anul trecut, și titlul de campion în competiția „Continental Challenge 2020”. Practic, din 2019, Iulian Rotariu a câștigat toate competițiile în care s-a înscris. Prima dată a ieșit învingător ultramaratonul „The Track” din Australia, unde a stabilit un nou record al competiției. Apoi, el dominat cursa „Ultra Africa Race” din Mozambic, iar anul trecut, chiar înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, Iulian Rotariu s-a impus și în „Ultra Asia Race”, competiție organizată în Vietnam.

Parcurs de excepție în cursele de anduranță

Toate aceste victorii au venit însă după un parcurs de excepție pentru subofițerul ISU. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a participat la „Gobi March”, desfășurat în China, unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă. Au urmat mai apoi „Atacama Crossing”, desfășurat în Chile, „Sahara Race” organizat în Namibia și „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina, iar în decembrie 2018 Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica. A fost rezultatul care a anunțat că botoșăneanul atacă titlul mondial.

Eforturi dedicate copiilor cu autism

Iar reușitele lui sunt cu atât mai de apreciat cu cât Iulian Rotariu nu este sportiv de performanță și nici nu este legitimat la vreun club de profil. De altfel, botoșăneanul a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, alergat în jurul spitalului. Ulterior, el a participat la câteva concursuri organizate de Ministerul Afacerilor Interne, unde a reprezentat ISU Botoșani, după care reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiții. Acesta a fost momentul când a decis să participe la cursele internaționale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite. Iar de fiecare dată el a alergat în scop caritabil, încercând să-i susțină pe copiii cu autism.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...