Probe solide în cazul traficanților de țigări din nordul județului. Suspecții, plasați sub control judiciar

Surpriză în cazul traficanților de țigări care acționau în partea de nord a județului. În urma administrării probatoriului, și cei cinci suspecți reținuți pentru 24 de ore au fost eliberați întrucât în momentul în care au ajuns în fața procurorului au recunoscut faptele. Prin urmare, anchetatorii au dispus plasarea lor sub control judiciar. „Probatoriul administrat a fost extrem de solid și nu au mai avut ce să invoce. Prin urmare, nu s-a mai impus nici luarea măsurii arestării preventive. S-a mers pe varianta controlului judiciar, întrucât și probatoriul a fost în mare completat”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, Liviu Ionuț Păiuși.

Marți, pe 28 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, au pus în executare 32 de percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane bănuite de contrabandă cu țigarete. Descinderile au vizat mai mulți suspecți din comuna Păltiniș, satul Baranca (comuna Hudești), dar și principalii „achizitorii” de țigări, respectiv persoane din Dorohoi și Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna ianuarie a.c., 28 de persoane ar fi introdus pe teritoriul național și, ulterior, ar fi distribuit țigarete de proveniență Republica Ucraina, Duty free și fără timbru de acciză, acționând într-un mod conspirat, împreună cu cetățeni ucraineni. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au reușit să confiște peste 41.000 de pachete de țigarete, care urmau a fi valorificate în mod ilegal în țară, pachetele cu țigări fiind introduse în România peste râul Prut, dar și cu ajutorul unui aparat de zbor de mici dimensiuni, peste fâșia de frontieră cu Republica Ucraina, survolând astfel neautorizat spațial aerian al României. În urma descinderilor, 25 de persoane au fost conduse la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere. La finalul audierilor, cinci dintre suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore. Totodată, anchetatorii au ridicat peste 93.000 de lei, peste 96.000 de euro, 49 de telefoane mobile, 54 de cartele SIM, două dispozitive de localizare GPS, două stații de emisie-recepție, o tabletă, cagule, o barcă pneumatică și diferite înscrisuri. Aparatul de zbor folosit de suspecți a fost confiscat de autoritățile ucrainene, în timpul unei operațiuni de anihilare a traficanților de pe celălalt mal al râului Prut.

Operațiunea de marți a fost organizată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

 

Deja ai votat!