luni, noiembrie 28, 2022
AcasăLocalSe reiau plățile pentru șomajul tehnic

Se reiau plățile pentru șomajul tehnic

În urma unei decizii luate de Guvern la începutul lunii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) revine la plata indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar și la plata indemnizațiilor pentru părinții forțați să rămână acasă, pe perioada pandemiei. Aceasta va fi valabilă până la finalul anului.

Ordonanța de urgență prevede ajutoare financiare pentru cei care intră în șomaj tehnic, ca urmare a restricțiilor și crizei generate de pandemie. Astfel, ANOFM va plăti până la 31 decembrie inclusiv, 75% din valoarea salariului mediu brut pentru un viitor șomer tehnic. Șomajul tehnic înseamnă suspendarea activității salariaților pe o anumită perioadă de timp.

„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinţilor, se arată în comunicat.

ANOFM va plăti și pentru angajații în „kurzarbeit”

Indemizațiile vor fi acordate și celor care vor intra în kurzarbeit, și anume munca de scurtă durată. Kurzarbeit este un model economic german, un sistem de lucru ce constă în reducerea programului de muncă sau chiar încetarea sa, în unele cazuri. În acest context, angajatorul plătește orele de muncă efective, iar statul plătește diferența până la salariul întreg.

Indemnizație și pentru părinți

Printr-o altă ordonanță, Guvernul a stabilit ca părinții care vor sta acasă cu cei mici să primească o indemnizație tot de 75% din valoarea salariului mediu brut pentru zilele libere. Măsura se va aplica pe tot parcursul anului școlar 2021-2022 pentru părinții nevoiți să rămână acasă cu cei mici. Aceasta se va aplica până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.

Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor”, potrivit comunicatului emis de ANOFM.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
3.5 ° C
3.8 °
1.6 °
88 %
1.1kmh
100 %
lun
3 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
3 °
vin
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei care știau că vine zăpada s-au răsturnat înainte, preventiv, că iarna nu-i ca vara.

EDITORIAL

Botoșăneanul Marius Budăi a anunțat mândru că a reușit să rezolve cu pensiile. După mărirea de doar 12.5%, Budăi declară senin că nu a...

GÂNDUL ZILEI

Aș putea, de bună seamă, Să-l ajung pe Păstorel Însă nu la epigramă, Poate doar la … Ottonel -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...