Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor – „Suntem nevoiţi să majorăm plafonul liniei de credit”

Consilierii municipali botoşăneni vor avea şedinţă extraordinară pe 12 octombrie. Unul dintre proiectele de hotărâre supuse dezbaterii vizează acordarea unui vot pentru ca Modern Calor să majoreze plafonul liniei de credit de la BCR.

Liberalizarea pieţei de gaze naturale a avut ca efect creşterea preţurilor energiei electrice şi a gazelor naturale într-un timp foarte scurt. De aceea, pentru asigurarea continuităţii producerii şi furnizării energiei termice şi electrice în sezonul rece 2021 – 2022 suntem nevoiţi să majorăm plafonul liniei de credit pentru activitatea curentă pe care o avem contractată la BCR de la valoarea de 4.500.000 lei la 8.000.000 lei”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor. Potrivit oficialului, aceasta majorare este motivată de semnarea unui nou contract cu Romgaz. În urma unor negocieri s-a obţinut preţul pentru furnizarea de gaze naturale de 175,92 de lei/MWh fără TVA, faţă de 75 de lei/MWh în perioada de vară şi 85 de lei/ MWh în perioada de iarnă cum a fost în contractul precedent, respectându-se condiţia de a se efectua plăţile în avans.

Costuri importante şi pentru certificatele CO2

Conform reglementărilor legale în vigoare, prin natura instalaţiilor de ardere pe care le deţine în exploatare, Modern Calor se încadrează la categoria “Arderea combustibililor în instalaţii cu putere termică nominală totală de peste 20 MW”. Societatea deţine autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021 – 2030. “Astfel, echivalentul tonelor de CO2 emise într-un an (certificate CO2) trebuie returnate în Registrul European de Gaze cu Efect de Seră până la data de 30 aprilie a anului următor. În aceste condiţii, se impune achiziţionarea unui număr de 31.000 de certificate care să asigure conformarea la termenul stabilit. Costul unui certificat de CO2 la momentul actual este de 60 de Euro, ceea ce duce la un cost de achiziţie de 1.860.000 de euro. Nerespectarea acestei prevederi duce la o penalitate de 100 de euro pe certificat nereturnat, pe lângă valoarea certificatului”, a mai explicat Bogdan Varasciuc.

Deja ai votat!