Poliţia Locală Botoşani are director adjunct doar pe hârtie

La finele lunii iunie, la iniţiativa primarului Cosmin Andrei, organigrama Poliţiei Locale a fost modificată, fiind înfiinţată funcţia de director adjunct. Edilul motiva la acea dată că îşi doreşte eficientizarea activităţi acestei instituţii. Numai că demersul a rămas la acel stadiu, fără a fi numit un director adjunct, care să facă echipă cu directorul Ioan Onuţu.

După votul din CL, primarul Cosmin Andrei a explicat că se aşteaptă un răspuns de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. În urmă cu câteva zile, edilul a declarat că nu poate fi organizat concurs pentru ocuparea acestei funcţii deoarece nu sunt definite funcțiile specifice în cadrul polițiilor locale. „Fără definirea acestora nu se pot face concursuri, trebuie o clarificare făcută prin act normativ și acest lucru nu s-a întâmplat nicăieri în țară. Se mai discută în același timp și de modificarea statutului polițistului local, un act normativ pe care îl așteaptă cei din acest domeniu”,  a adăugat Cosmin Andrei.

Practic, este necesară o modificare a Codului Administrativ. „Este o prevedere a Codului Administrativ potrivit căreia, printr-un act administrativ, o lege sau un act al guvernului, trebuie echivalate funcţiile publice generale cu cele din poliţiile locale şi nu numai. Sunt mai multe funcţii publice specifice în diverse instituţii. A fost iniţiat un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Administrativ, care să stabilească echivalarea funcţiilor, dar nu a mai fost aprobat”, a declarat Anca Dumitrescu, şeful Serviciului resurse umane din cadrul Primăriei Botoşani.

Modificarea organigramei Poliţiei Locale, criticată în deliberativul local

La şedinţa de la finele lunii iunie, consilierul PNL Eugen Ţurcanu a declarat că în Poliţia Locală sunt şapte şefi la 113 salariaţi. Potrivit consilierului liberal, în locul unui director adjunct cu o leafă brută lunară de 13.260 de lei ar putea fi angajaţi doi agenţi, care să patruleze prin oraş. Totodată, Eugen Ţurcanu a declarat că funcţia de director adjunct nu va însemna o îmbunătăţire a activităţii instituţiei, fiind înfiinţată „doar de dragul de a da o sinecură, de dragul unui troc”, în contradicţie cu aşa zisa grijă pentru cheltuirea eficientă a banului public.

Viceprimarul Liviu Toma (Pro România) a afirmat că nu îşi doreşte ca această funcţie să fie ocupată politic, adăugând că are o bună colaborare cu şefii din Poliţia Locală şi oricare dintre aceştia poate să preia funcţia deţinută de Ioan Onuţu.

În mandatul primarului Ovidiu Portariuc a existat un demers similar, care nu a avut finalitatea dorită de edil. Proiectul de hotărâre a fost supus de două ori dezbaterii consilierilor municipali, însă de fiecare dată a fost respins. Ovidiu Portariuc declara atunci că doreşte încă un şef la Poliţia Locală pentru eficientizarea activităţii.

Deja ai votat!