Bani pentru întreprinderile sociale înfiinţate în cadrul proiectului NESES

Cele 21 de întreprinderi sociale înfiinţate în cadrul proiectului „NESES – start – up social Nord Est, antreprenoriat social sustenabil în Regiunea Nord Est” au primit o primă tranşă de bani. Acest proiect este implementat de Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Botoşani, în parteneriat cu societatea Locativa şi Asociaţia „Partener” Iaşi. În cadrul proiectului ce beneficiază de o finanţare de 13.869.022 lei, au fost înfiinţate 21 de întreprinderi sociale care vor asigura minim 105 de noi locuri de muncă. Proiectul urmăreşte sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale sociale sustenabile, în vederea facilitării accesului la ocuparea forţei de muncă. DAS Botoşani gestionează ajutoarele financiare pentru 11 structuri sociale, iar Locativa ajutoarele pentru zece structuri similare.

Dorin Burlacu, directorul DAS, a declarat că s-au alocat 4,816 milioane de lei, din care 2,510 milioane de lei pentru DAS şi 2,306 milioane de lei pentru Locativa. Fiecare întreprindere socială a primit aproximativ 230.000 de lei, în funcţie de valoarea planului de afaceri. Această primă tranşă reprezintă 50% din schema de ajutor de minimis pentru fiecare întreprindere socială. Următoarea tranşă va fi alocată după ce întreprinderile sociale vor cheltui cel puţin 70% din banii primiţi. Banii sunt folosiţi în principal pentru achiziţionarea de echipamente.

Fiecare întreprindere socială va primi câte 100.000 de euro

Cele 21 de întreprinderi sociale au semnat contractele de subvenţie în lunile iulie şi august şi urmează să beneficieze de câte 100.000 de euro. Finanţatorul a pus condiţia ca în fiecare întreprindere socială să fie angajate câte cinci persoane, cel târziu la trei luni de la semnarea contractului de subvenţie.

Proiectul NESES urmăreşte sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale sociale sustenabile, în vederea facilitării accesului la ocuparea forţei de muncă şi se va derula pe o perioadă de trei ani. Întreprinderile sociale vor funcţiona cel puţin un an, în cadrul proiectului, după care să urmeze o perioadă de sustenabilitate de minim şase luni.

Economia socială reprezintă ansamblul de activităţi al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi, şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin angajarea unor persoane dintr-un grup vulnerabil.

Deja ai votat!