vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPrefectul reacționează la situația de la Eltrans - „A fost un foc...

Prefectul reacționează la situația de la Eltrans – „A fost un foc pus și stins de primar” (VIDEO)

Activitatea societății Eltrans, aflată în subordinea Consiliului Local (CL), a fost deblocată. La începutul acestei săptămâni, Adunarea Generală a Acționarilor a stabilit noul Consiliu de Administrație, care în prima ședință a numit și noul director interimar în persoana social-democratului Andrei Turcoman. Acești pași făcuți au determinat reacția prefectului Dan Nechifor, care în urmă cu două săptămâni a fost acuzat de municipalitate că ar fi provocat criza de la nivelul conducerii Eltrans.

„Ați văzut că prefectul a dat foc societății, tot prefectul a și stins focul. De fapt, nu l-am stins eu, ci l-au stins cei din Consiliul Local. La ultima ședință, ceea ce trebuia să facă prima dată, au făcut a doua oară. S-au dus și au înregistrat noul Consiliu de Administrație la Registrul Comerțului, iar hotărârea a produs efecte. Cred că la momentul declarației, noul consiliu deja era înregistrat. Deci, probabil, a fost un foc pus și stins tot de primar”, a spus prefectul Dan Nechifor.

„Ceea ce am spus s-a și adeverit”

Cât privește acțiunea deschisă în Contenciosul Administrativ, împotriva deciziei de numire a CA-ului provizoriu, reprezentantul Guvernului a teritoriu a precizat că aceasta își va urma cursul firesc.

„Am avut un termen pe data de 5 noiembrie, instanța a admis în parte cerințele noastre, în sensul în care nu s-a anulat concursul, nu se poate desfășura un nou concurs, până se va pronunță instanța pe procesul deschis pe procedura companiei de a desfășura concursul. Consiliul de Administrație a fost înregistrat la Registrul Comerțului, funcționează, a fost numit director, deci, așa cum spuneam, prefectul poate ataca sau are tutelă administrativă și juridică pe deciziile de Consiliu Local și pe dispoziții ale primarilor, nu pe ceea ce înseamnă activitate a unei societăți comerciale. Deci ceea ce am spus s-a și adeverit”, a adăugat prefectul Dan Nechifor.

Acesta a precizat că, deși mandatul directorului interimar este de numai 4 luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă 60 de zile, în perioada imediat următoare se pot produce „schimbări majore pe linia sarcinilor și bunurilor date în administrare companiei”. „De exemplu, în patru luni se pot scoate liniile de tramvai din strada Primăverii”, a completat Dan Nechifor.

Societate lăsată un an fără Consiliu de Administraţie 

Pe 23 octombrie 2021 s-a împlinit un an de când Eltrans nu avea Consiliu de Administrație. Și asta din cauza luptelor politice de la nivelul Consiliului Municipal și refuzului social democraților de a-i numi pe administratorii propuși după procedura de selecție derulată anul trecut. Noii administratori numiți vor avea un mandat de șase luni, dar nu mai târziu de pronunțarea unei hotărâri definitive în cele trei dosare care se află pe rolul instanțelor de judecată. Asta pentru că municipalitatea a cerut în vară suspendarea și respectiv anularea procedurii de selecție făcută anul trecut.

Societatea de transport în comun a rămas fără Consiliu de Administrație în toamna anului trecut, în contextul în care fostul primar Cătălin Flutur a evitat să inițieze un proiect de hotărâre pentru învestirea membrilor aleși prin procedură de selecție, majoritatea fiind colegi de partid. Lista respectivă a fost respinsă de actuala componență a CL, din motive politice. Din acest motiv, din octombrie 2020, societatea a fost condusă doar de directorul Victor Ivănescu, al cărui mandat a fost prelungit de mai multe ori și s-a încheiat pe 31 octombrie a.c. Lipsa validării unei conduceri reprezenta riscul de dizolvare a societății.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...