Atenție la tranzacțiile online de Black Friday ! Polițiștii trag un semnal de alarmă (VIDEO)

Polițiștii botoșăneni din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității trag un semnal de alarma cu privire la creșterea numărului de înșelăciuni în urma tranzacțiilor online și vin cu o serie de sfaturi utile pentru cei care vor să profite de reducerile anunțate de unii comercianți. Polițiștii spun că oamenii trebuie să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse și să fie atenți la siguranța tranzacțiilor. Asta în condițiile în care multe magazine online au anunțat campanii de tip „Black Friday”, iar pandemia de COVID-19 a determinat și mai mulți consumatori să se orienteze către comerțul online. „Această tendință aduce atât provocări, cât și oportunități, dar implică și un risc mai mare de fraude cărora le pot cădea victime, atât comercianții și cumpărătorii”, spun polițiștii.

În primul rând, atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS. Acest lucru se recunoaște ușor întrucât site-ul ar trebui să aibă o pictogramă cu un lacăt, ceea ce indică faptul că pagina accesată este securizată.

„Nu faceţi niciodată click pe un link, o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie”, atrag atenția polițiștii.

Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale. Dacă veți cumpăra bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

„Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat”, au adăugat polițiștii.

În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor online pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru.

Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu. Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune!

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean spun că această campanie a Poliției Române <<Siguranța Online>> vă provoacă să vă testați priceperea în a vă feri de fraudele online și își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin sfaturi utile și descrierea unor metode frecvente de operare. 15 secunde și un click pe https://sigurantaonline.ro/

„Învață să faci cumpărături online fără riscuri”, este mesajul polițiștilor.

 

 

Deja ai votat!