Comisarii de mediu atacă primăriile. Amendă de 10.000 de lei încasată de o comună

Primăria comunei Frumușica s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, în urma unui control făcut de comisarii de mediu. Sancțiunea a fost aplicată săptămâna trecută, după ce reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, au efectuat o serie de verificări în teren pentru a vedea stadiul realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale, conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, și a stării de salubritate a localităților.

În urma controlului, comisarii de mediu au constatat că pe raza UAT Frumușica nu se asigură colectarea separată pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale. Totodată, spun reprezentanții Gărzii de Mediu, nu s-a atins, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării.

„Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii. Faptele sus menționate contravin prevederilor legale privind regimul deșeurilor și au fost sancționate cu amendă de 10.000 lei”, a precizat Cristina Kashyap, comisar șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.

 

Deja ai votat!