vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTApa de la robinet se scumpește din nou (VIDEO)

Apa de la robinet se scumpește din nou (VIDEO)

Una caldă, alta rece. Apa potabilă se va scumpi în județ, dar nu cu 50 la sută cum se vehicula la un moment dat, ci numai cu câțiva bani pe metru cub, atât la furnizare, cât și pentru canalizare. Decizia privind majorarea tarifelor va fi luată în viitoarea ședință a Adunării Generale a Acționarilor din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Botoșani”, însă informația a apărut după ce operatorul de apă obținut deja avizul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), scumpirea fiind determinată de creșterea tarifelor la energia electrică.

Chestiunea a fost dezbătută în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) care a avut loc joi, 25 noiembrie a.c., în momentul în care aleșii județeni au trebuit să acorde un mandat special reprezentantului CJ în Adunarea Generală ADI „Aqua Botoșani” pentru ca acesta să poată vota modificarea tarifelor. Potrivit informațiilor oficiale, noile tarife ar urma să crească cu 8% la apa potabilă furnizată și cu 2% la serviciile de canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă livrat ar urma să crească de la 5,26 lei, cât este în prezent, la 5,69 de lei, în timp ce tariful la canalizare se va majora de la 3,26 lei la 3,32 de lei, noile prețuri incluzând TVA. În termeni reali, la apa potabilă furnizată prețul va crește cu 35 de bani pe metru cub, iar la canalizare este vorba de o creștere cu numai 6 bani per metru cub.

Propunerea a generat o reacție din partea consilierilor liberali, care au decis să se abțină de la vot. „Chiar dacă majorarea prețului la apă, respectiv a tarifului de canalizare, este avizată de ANRSC și de către Consiliului de Administrație de la Nova Apaserv și chiar dacă este bine justificat din punct de vedere economic, grupul consilierilor PNL va avea un vot de abținere la acest proiect de hotărâre. Și vom continua să o facem atât timp cât nu vom vedea eforturi reale ale Consiliului de Administrație și a noii conducerii executive a de a eficientiza activitatea companiei prin măsuri de modernizare, retehnologizare și măsuri de restructurări de activități și personal”, a spus liderul grupului consilierilor liberali, Viorel Iliuță.

În replică, președintele CJ, Doina Federovici a precizat că Nova Apaserv este nevoită să majoreze tarifele din cauza creșterii facturii la energia electrică, creșterii prețurilor de achiziție la materialele necesare întreținerii și exploatării sistemului public de apă. „Este de datoria noastră să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura de continuitatea activității Nova Apaserv, dar nu pot să uit că la începutul anului tot în plenul Consiliului Județean ați făcut o afirmație că s-a întârziat destul de mult majorarea acestor tarife la apă și canalizare. Eu zic să depășim aceste polemici și să mergem mai departe și Nova Apaserv să poată să-și desfășoare activitatea așa cum trebuie”, a punctat Doina Federovici.

Prin urmare, în ciuda abținerii liberalilor, proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, iar decizia de majorare a tarifelor va fi luată în cadrul AGA de la „ADI „Aqua Botoșani”. Este pentru a doua oară în acest an când autoritățile au decis majorarea tarifelor practicate de Nova Apaserv. Prima dată s-a întâmplat în luna mai, după ce Nova Apaserv a obținut avizul din partea ANRSC pentru actualizarea tarifelor încă din 21 octombrie 2020. Atunci, modificarea prețurilor ar fi avut la bază o ajustare în raport cu rata inflației, creșterea fiind solicitată de Nova Apaserv pe baza costurilor realizate în perioada septembrie 2019 – august 2020 și defalcat pe ultimele 3 luni, pentru fiecare activitate prestată. Prin urmare, prețurile practicate au fost majorate cu 5.5% la tariful de livrare pe metru cub și de 3% pentru serviciile de canalizare/epurare.

Cert este că operatorul de apă din județ a ajuns în impas financiar, înregistrând datorii uriașe către principalii furnizori de materiale sau servicii, încă de anul trecut când, în urma unui proces, Nova Apaserv a fost obligată să plătească daune de 7,6 milioane de lei către Aquaterm, în urma denunțării unui contract. Societatea a avut conturile blocate, iar din acel moment datoriile către principalii furnizori de materiale și servicii s-au acumulat de la o lună la alta. La începutul acestei luni, Nova Apaserv a fost nevoită să-și schimbe furnizorul de electricitate, după ce E.ON a denunțat contractul din cauza datoriilor istorice de aproape un milion de euro.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...