Indemnizații tăiate din greșeală de aleșii județeni

♦ Aleșii județeni le-au tăiat din greșeală indemnizațiile tocmai protejaților propulsați în CA la Nova Apaserv, dar eroarea va fi reparată

Gafă în Consiliul Județean (CJ), după ce indemnizația noilor membri ai Consiliului de Administrație de la Nova Apaserv a fost redusă, dintr-o eroare. S-a întâmplat în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ din 15 octombrie a.c., când a fost validată noua componență a CA de la operatorul de apă. Tot atunci, cei din conducerea executivă a CJ a propus să se voteze și indemnizația lunară pe care o vor ridica noii administratori. Numai că, dintr-o eroare, în proiectul de hotărâre valoarea menționată a fost de 1407 de lei brut, deși încă din ianuarie 2018 vechiul CJ hotărâse majorarea acesteia la 1710 lei brut.

Nici opoziția nu a sesizat eroarea

În ședința respectivă, nimeni nu a sesizat greșeala așa că proiectul de hotărâre a fost adoptat cu majoritate de voturi. Singurii care s-au abținut de la vot au fost consilierii liberali, dar nici ei nu au realizat eroarea. „Suntem de acord cu contractele de mandat, și cu indemnizația propusă, dar ne abținem de la a vota membrii propuși. Chiar dacă abținerea este considerată ca un vot împotrivă, noi nu suntem împotriva desemnării acestor persoane dar, prin acest vot, grupul consilierilor liberali dorește să-şi exprime scepticismul cu privire la șansele acestui Consiliu de Administrație de a rezolva situația complicată de la Nova Apaserv, dar, evident, cum speranța moare ultima, noi urăm succes noilor membri ai Consiliului de Administrație care vor fi votați astăzi”, a spus atunci Viorel Iliuță, liderul grupului PNL.

CJ trebuie să dea altă hotărâre

Prin urmare, proiectul a fost adoptat, iar hotărârea a fost înaintată către Nova Apaserv, urmând ca noii administratori să-și preia atribuțiile. Pe 4 noiembrie a.c. a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor, prin care au fost numiți noii administratori și s-a dispus semnarea contractelor. În acest moment s-a descoperit greșeala, când reprezentanții societății au realizat că în loc de 1.051 de lei indemnizație netă lunară, cât primeau vechii membri ai CA ca și valoare fixă, noii membri ar fi trebuit să primească, după aplicarea tuturor impozitelor și contribuțiilor sociale, suma de 874 lei net, adică cu 177 de lei mai puțin. A fost anunțat imediat Consiliul Județean, iar eroarea ar urma să fie reparată chiar astăzi, în cadrul ședinței ordinare, prin adoptarea unei noi hotărâri de CJ.

Nova Apaserv este în situație critică

Greșeala a venit în contextul în care operatorul de apă din județ a ajuns în impas financiar, înregistrând datorii uriașe către principalii furnizori de materiale sau servicii. Problema s-a acutizat la finalul anului trecut, când societatea a fost obligată să plătească 7,6 milioane de lei către Aquaterm, în urma unui proces. Operatorul de apă s-a ales cu conturile blocate de către executorii judecătorești, iar din acel moment datoriile către principalii furnizori de materiale și servicii s-au acumulat de la o lună la alta. În plus, din cauza luptelor politice, conducerea societății a fost schimbată de două ori în mai puțin de o jumătate de an, iar planul de redresare a întârziat. În luna aprilie a.c., CJ a înaintat către Instituția Prefectului o adresă oficială prin care solicita inițierea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului. Suma solicitată este necesară pentru a nu se intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2. Proiectul de hotărâre a fost înaintat la București, doar că răspunsul a fost negativ. Prin urmare, la începutul acestei luni, Nova Apaserv a fost nevoită să-și schimbe furnizorul de electricitate, după ce E.ON a denunțat contractul din cauza datoriilor istorice de aproape un milion de euro. Unde se va ajunge, este greu de spus. Cert este că luna trecută a fost numit un nou Consiliu de Administrație din care fac parte Doru Constantin (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD).

 

 

Deja ai votat!