joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTLiceul "Elie Radu" nu îşi pierde statutul de unitate cu personalitate juridică

Liceul „Elie Radu” nu îşi pierde statutul de unitate cu personalitate juridică

Proiectul vizând aprobarea reţelei şcolare pentru anul de învăţământ 2021 – 2022, care avea ca principală modificare arondarea Liceului „Elie Radu” la Liceul „Dimitrie Negreanu”, a fost respins astăzi în cadrul şedinţei de Consiliu Municipal.

Aleşii locali au discutat zeci de minute pe marginea acestui subiect. Dincolo de prevederile legale invocate de Ada Macovei, consilier liberal şi inspector şcolar general, potrivit cărora o unitate din mediul urban îşi pierde personalitatea juridică dacă are sub 300 de elevi, a cântărit mult poziţia celor care au susţinut că nu este normal să fie desfiinţată o unitate cu tradiţie, în condiţiile în care există un deficit mare de personal calificat în construcţii. În votul dat de aleşii locali a contat mult şi demersul fostului director al liceului, profesorul Costică Olaru. În ultimele zile acesta a luat legătura cu câţiva aleşi locali cărora le-a transmis că nu este normal să fie desfiinţată o unitate cu tradiţie. Fostul director a spus că atunci când s-a pensionat, Liceul „Elie Radu” avea peste 1000 de elevi. Cum a ajuns să aibă doar 293, dintre care 120 la frecvenţă redusă, este greu de înţeles.

Reorganizarea înseamnă că această unitate nu mai are personalitate juridică din cauza numărului extrem de mic de elevi, iar din toamnă, noi facem o ofertă, publicăm broşura, urmează etapele de admitere şi etapele de repartizare şi vom şti câţi elevi se vor înscrie pe locurile pe care noi le oferim în oferta şcolară şi la Liceul <Elie Radu>„, a declarat Ada Macovei.

„Nu ştiu ce management a fost la acest liceu”

În condiţiile în care constructorii sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii, Cătălin Flutur a apreciat că este o tragedie ce se întâmplă cu Liceul „Elie Radu”. „Pe piaţa muncii cei mai căutaţi sunt constructorii, iar noi avem un liceu dotat, cu cadre didactice şi nu avem copii înscrişi. Acum, că trebuiau să fie 300  şi sunt 293, întrebarea este dacă făcând tot felul de prospecţii, se înscriu în anul viitor 500 de copii, revine cu personalitate juridică… Nu ştiu ce management a fost la acest liceu. Bănuiesc că ultimii directori care au fost s-au dus acasă. Este greu să faci un liceu şi este o tragedie să-l desfiinţezi„, a spus Cătălin Flutur.

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a intervenit şi a afirmat că pierderea statutului de unitate cu personalitate juridică ar fi un semnal negativ pentru elevii care ar dori să se mai înscrie la acest liceu. Edilul a propus aleşilor locali să aştepte până în toamna anului viitor să vadă câţi elevi se înscriu la Liceul „Elie Radu”.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Liviu Toma a explicat că una dintre atribuţiile directorilor este să-şi asigure numărul de elevi şi, dacă este cazul, să meargă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe elevi să meargă la şcoală.

Ada Macovei a arătat că mulţi părinţi îşi trimit copiii la oraş doar să facă liceul şi să urmeze o facultate, în timp ce alţii nu-i mai trimit la şcoală după ce termină opt clase. „Avem în fiecare an 200 de copii la gimnaziu care rămân acasă, absolvenţi de clasa a VIII-a care rămân acasă, deşi învăţământul de zece clase este obligatoriu. Anul acesta au fost 213 elevi care au părăsit sistemul. Pur şi simplu ducem o luptă surdă şi mută cu părinţii care nu înţeleg să-i trimită copiii la şcoală deşi sunt şi bani de liceu şi bani de navetă. Părinţii nu vor să-i trimită la şcoli pentru a le asigura viitorul şi îi ţin la munca gospodărească sau la munca din agricultură, de subzistenţă. Nu ştiu dacă este vina managerilor, cât este mentalitatea populaţiei din acest colţ de ţară„, a spus Ada Macovei. Oficialul a amintit de eforturile făcute în ultimii 20 de ani pentru acest liceu ca să fie menţinut, toate dotările, investiţiile primăriei, modernizările şi ţinerea în funcţiune inclusiv a internatului.

„Eu cer să nu omorâm acest liceu, să nu-l terminăm”

Apreciind că liceul „e pe masa de operaţie, nu se desfiinţează, dar încet – încet moare sigur”, Eugen Ţurcanu a făcut un apel la mediul de afaceri local, la Camera de Comerţ şi Industrie să înţeleagă importanţa de a susţine şi finanţa acest liceu. „Cred că totul ţine de mediul de afaceri, de oamenii de bine şi oamenii care înţeleg importanţa acestui liceu. Eu cer să nu omorâm acest liceu, să nu-l terminăm”, a spus Eugen Ţurcanu.

În condiţiile în care s-ar aproba ca acest liceu să nu mai aibă personalitate juridică, Bogdan Buhăianu a arătat că foarte multă lume va interpreta că acest liceu, de fapt, dispare. „Ieri a venit un fost director al acestui liceu la mine. A fost director în perioada 1985 – 2002. A plâns pur şi simplu pentru că un liceu cu o asemenea tradiţie pe care l-a lăsat la o mie şi ceva de elevi a ajuns astăzi la 200 şi ceva de elevi… Cred că trebuie să mai dăm o şansă acestui liceu şi să încercăm cu toţii să-l revigorăm”, a declarat Bogdan Buhăianu.

După toate aceste discuţii, proiectul de hotărâre a fost respins deoarece a întrunit doar patru voturi pentru (liberalii Ada Macovei, Cătălina Lupaşcu, Maricel Maxim şi Daniel Vicol – PSD), unul împotrivă – Raluca Curelariu – USR şi 17 abţineri (zece consilieri PSD, liberalii Cătălin Flutur, Daniel Botezatu, Cătălin Boboc, Andrei Amos şi Liviu Toma – PRO România).

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...