Tânărul bănuit că a participat la un jaf organizat în Olanda va fi extrădat. Furt de bijuterii comis într-un minut

Botoșăneanul suspectat că ar fi participat la un jaf în Olanda va fi extrădat. Așa a decis Curtea de Apel Suceava, care a emis pe numele acestuia un nou mandat de arestare preventivă în vederea predării către autoritățile judiciare olandeze. „În baza art. (….) admite cererea de executare a mandatului european de arestare emis la data de 19.08.2021 (semnat la data de 05.11.2021) de către Curtea din Nord Holland în dosarul (…) împotriva persoanei solicitate Cazac Dan Viorel. Dispune predarea persoanei solicitate Cazac Dan Viorel, autorității judiciare emitente olandeze, pe baza consimțământului (…)”, se arată în sentința Curții de Apel Suceava.

Jaf comis asupra unui magazin de bijuterii

Tânărul este bănuit că în urmă cu circa cinci luni, mai exact în noaptea de 18 spre 19 iunie a.c., împreună cu alți trei indivizi, ar fi spart un magazin de bijuterii din localitatea Hoorn (Olanda), la nord de Amsterdam. Anchetatorii olandezi au ajuns la botoșănean după ce au administrat mai multe probe. Astfel, potrivit documentelor comunicate de olandezi magistraților de la Curtea de Apel Suceava, punctul de plecare în anchetă ar fi fost declarația unui localnic, care a fost audiat imediat după comiterea jafului. Martorul P. de Haan, care locuiește pe Achterom în Hoorn, a declarat că în jurul orei 3 a dimineții de 19 iunie a.c. a auzit o bubuitură puternică, după care a văzut o mașină de culoare gri parcată pe bulevardul Achterom, în care au urcat patru bărbați cu cagule și cu sacoșe mari și au dispărut în trombă.

Bijuterii de 115.000 de euro furate în circa un minut

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au arătat că cei patru bărbați au spart oblonul și au intrat în magazin, iar în aproximativ un minut au reușit să sustragă o cantitate mare de bijuterii, prejudiciul fiind estimat la 115.000 de euro. Investigatorii au avansat ipoteza că vitrinele au fost sparte cu scule, la fața locului fiind abandonată o șurubelniță, care a fost examinată criminalistică, de pe ea fiind ridicate și câteva probe ADN. Ulterior, polițiștii olandezi au stabilit că mașina suspectă ar fi un autoturism Peugeot 407, care ar fi venit din Amsterdam chiar înainte de comiterea faptei.

ADN-ul botoșăneanului găsit pe o șurubelniță din magazinul jefuit

Anchetatorii olandezi au extins cercetările și au aflat că pe 22 mai a.c. în mașina respectivă fusese găsit dormind tânărul din comuna Corni. Cum acesta fusese dat în consemn pentru o pedeapsă privativă de libertate, polițiștii i-au prelevat atunci și câteva probe ADN, care au fost comparate cu ADN-ul ridicat de pe șurubelniță, constatându-se existența unor potriviri. Ba mai mult, anchetatorii au ajuns la un fost angajator al botoșăneanului, care le-a comunicat numărul lui de telefon mobil. Astfel, cu ajutorul operatorului de telefonie mobilă, olandezii au comparat traficul de date de pe SIM-ul acestuia și au descoperit că tânărul fusese în apropierea magazinului în momentul comiterii spargerii. Ba mai mult, în noaptea cu pricina, traseul urmat de botoșănean a coincis cu cel al autoturismului Peugeot folosit de autorii jafului.

Mandat de arestare în lipsă emis din luna august

Toate aceste informații i-au făcut pe olandezi să creadă că botoșăneanul ar fi implicat în furtul de bijuterii. Prin urmare, în luna august a.c. Curtea din Nord Holland a emis pe numele acestuia un mandat de arestare în lipsă, care s-a transformat ulterior, în 5 noiembrie a.c., într-un mandat european de arestare. După ce l-au localizat, polițiștii olandezi au emis o semnalare prin Biroul SIRENE din cadrul Interpol și i-au anunțat pe polițiștii români. Așa se face că tânărul s-a trezit pe 9 noiembrie a.c. cu polițiștii la ușă. Reținut, el a fost arestat provizoriu. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, botoșăneanul va beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!