De neînțeles. O femeie terorizată de fostul concubin s-a împăcat cu acesta în fața instanței

Un bărbat din comuna Văculești, care timp de aproape două luni și-a terorizat fosta concubină, a scăpat de pușcărie. Deși anchetatorii au reținut în sarcina lui un noian de infracțiuni, femeia a ales să se împace cu el chiar în fața instanței de judecată. Cum botoșăneanca și-a retras toate plângerile formulate împotriva lui, magistrații Judecătoriei Dorohoi l-au condamnat doar pentru nerespectarea ordinului de protecție și distrugere prin incendiere la o pedeapsă rezultantă de un an și opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, stabilindu-i și un termen de supraveghere de doi ani și șase luni. În acest interval, bărbatul va trebui să respecte mai multe obligații și nu va avea voie să se apropie de femeie și de locuința acesteia, la o distanță mai mica de 50 metri, pe o durată de trei ani. Din pedeapsă i se va scădea însă perioada reținerii de 24 ore, precum și perioada arestului preventiv și arestului la domiciliu, de la 4 august la 23 noiembrie a.c. Sentința a fost dictată de Judecătoria Dorohoi și nu este definitivă. Cazul în sine demonstrează încă o dată că unele femei ajung să accepte violențele domestice, în ciuda intervenției autorităților.

Ordin de protecție cerut în instanță

Povestea celor doi a început în 2019, când femeia, în vârstă de 63 de ani, a acceptat să trăiască în concubinaj cu bărbatul, Constantin Horodinschi, în vârstă de 69 de ani, mutându-se în locuința acestuia. La sfârșitul lunii ianuarie 2021, pe fondul neînțelegerilor, cei doi s-au despărțit, femeia invocând faptul că bărbatul consuma în mod excesiv băuturi alcoolice și provoca scandal la locuință. Prin urmare, ea s-a mutat singură într-un alt imobil situat la o distanță de aproximativ 3 km de locuința fostului său concubin. Ba mai mult, pe 10 februarie, ea a solicitat și obținut, pentru o perioadă de șase luni, un ordin de protecție, fostul concubin fiind obligat la păstrarea unei distanțe minime de 300 de metri față de ea și locuința ei.

Restricții încălcate cu bună știință și locuință incendiată

Pe 24 iunie, ziua în amiaza mare, profitând că femeia nu era acasă, bărbatul a mers la locuința ei și i-a spart două geamuri. O săptămână mai târziu, în dimineața zilei de 1 iulie, bărbatul a dat buzna peste fosta concubină, a început să o înjure, a tras-o de haine și a trântit-o la pământ, lovind-o cu pumnii. Femeia a reușit să scape și a fugit până la un magazin, unde i-a cerut gestionarului să sune la 112. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, iar botoșăneanca a fost transportată la spital. Iar lucrurile nu s-au oprit aici. Pe 29 iulie, bărbatul a mers pe terasa unui magazin situat peste drum de locuința femeii, unde a consumat băuturi alcoolice și a discutat cu mai mulți consăteni, cu toate că în localitate există și alte magazine sau baruri de unde își putea face cumpărăturile. Scena s-a repetat pe 31 iulie, iar data aceasta el a spus, în fața mai multor săteni, că intenționează să o omoare pe fosta sa concubină în cazul în care continuă să nu vorbească cu el și nu se întoarce la locuința sa. „Orice ați face și orice ați spune, eu tot o omor și merg la pușcărie!”, au fost cuvintele lui. După numai câteva ore, la lăsarea întunericului, în timp ce femeia dormea în casă, bărbatul s-a strecurat în curte și a incendiat acoperișul locuinței. Un vecin a sunat la 112, iar focul a fost stins cu ajutorul pompierilor de la Dorohoi, fiind distrus acoperișul pe o suprafață de aproape 15 metri pătrați. Victima a suferit un atac de panică, a fost preluată de către un echipaj al ambulanței și transportată la Spitalul Dorohoi.

Ieșire violentă în fața polițiștilor

Reținut pentru cercetări, Constantin Horodinschi era audiat în prezența unui avocat, iar la un moment dat a avut o ieșire nervoasă chiar în fața polițiștilor și a avocatului. Acesta și-a rupt tricoul și a afirmat „Când ies din arest, mă duc la Maria și o achit, …îi fac capătul”. Bărbatul a fost eliberat pe 2 august, dar când a ajuns în localitate a încălcat din nou ordinul de protecție, apropiindu-se iar de locuința femeii. Numai intervenția unor localnici a făcut ca incidentul să nu degenereze. Prin urmare, fostul concubin a fost arestat preventiv.

Neadevăruri dovedite cu detectorul de minciuni

În timpul audierilor, bărbatul a recunoscut că a spart de două ori geamurile de la locuința femeii, dar a negat de fiecare dată toate atacurile violente, inclusiv incendierea locuinței, deși existau mai multe mărturii date de localnici care arătau cum s-au petrecut lucrurile. Din acest motiv, pe 12 august el a fost supus un un test poligraf, iar la întrebările relevante răspunsurile oferite au provocat modificări specifice comportamentului simulat. Prin urmare, polițiștii și procurorii au reținut în sarcina lui un noian de infracțiuni – șase încălcări ale ordinului de protecție, două infracțiuni de violare de domiciliu, două infracțiuni de distrugere, din care una prin incendiere, dar și o infracțiune de lovire sau alte violențe.

Abuzuri acceptate chiar sub ochii judecătorilor

Lucrurile păreau să meargă pe făgașul normal, mai ales că bărbatul era în arest, iar în momentul în care a fost trimis în judecată el a ales să recunoască faptele, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă. Surpriza a venit însă pe 23 noiembrie, chiar din partea femeii. Exact în ziua în care judecătorii se pregăteau să-l condamne pe bărbat, în ciuda tuturor experiențelor prin care a trecut, dar și a faptului că a fost cât pe ce să-și găsească sfârșitul în casa incendiată de fostul concubin, femeia și-a retras toate plângerile formulate împotriva lui. Prin urmare, judecătorii nu au mai putut face nimic și au dispus achitarea pentru violare de domiciliu, spargerea geamurilor și agresiune. În schimb, l-au condamnat pentru încălcarea ordinului de protecție și distrugere prin incendiere, unde împăcarea părților nu atrage încetarea procesului penal.

Protecție refuzată și în anchetă

Reacția femeii a fost de neînțeles în condițiile în care, inclusiv din timpul anchetei, ea a fost consiliată de către reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani cu privire la facilitățile de care poate beneficia în cadrul proiectului ”Venus”, inclusiv cele referitoare la asigurarea gratuită a unei locuințe protejate. Și atunci, femeia a refuzat să beneficieze de facilitățile programului. Deși la fiecare 24 de ore în județ sunt înregistrate trei acte de violență domestică, unele femei continuă să se întoarcă la cei care le provoacă suferință psihică și fizică. „În acest an am avut peste o mie de sesizări de violență în familie și s-au emis 260 de ordine de protecție. 176 de victime au refuzat emiterea acestui ordin, deși se încadrau în normele prevăzute. De cele mai multe ori victima se întoarce în locul în care a fost agresată. Fie pentru că nu au unde să se ducă, fie se împacă cu agresorul. Există însă posibilitatea să fie victime ale unor infracțiuni mai grave. Când victima nu dorește ca autoritățile să se implice, atunci nu putem face nimic”, spunea nu de mult Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani. Și anul trecut, doar 30 de femei victime ale violenței domestice au acceptat să beneficieze de serviciile de consiliere și îndrumare din cadrul DGASPC.

 

Deja ai votat!