Pesta porcină crește importul de carne de porc

Aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în această perioadă va proveni din importuri, spun producătorii de carne de porc din țară. Asta, din cauza pestei porcine africane (PPA), dar şi a vânzărilor necontrolate din piaţa micilor crescători.

“Piaţa cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a spus pentru agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

Acesta susţine că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc şi carne de porc, sunt sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 şi 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu. La Botoșani, prețul unui kilogram de carne de porc este aproximativ 12 lei.

Potrivit sursei citate, industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit să acopere consumul intern în această perioadă specifică în care creşte consumul şi, implicit, şi cererea.

7 focare depistate de la începutul anului în județ

De la începutul anului și până în prezent au evoluat șapte focare PPA la porci domestic, dintre care șase cu proprietari. De asemenea, a fost înregistrat un focar în localitatea Cerbu, comuna Copălău, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Peste 500 de focare la nivel naţional

Potrivit ANSVSA, recent au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 11 noiembrie mai erau active 549 de focare de PPA. Dintre acestea, 21 de focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Deja ai votat!