sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCreşte costul orar al forţei de muncă. Cea mai mare majorare este...

Creşte costul orar al forţei de muncă. Cea mai mare majorare este în învăţământ

În trimestrul trei al acestui an costul orar al forţei de muncă în formă ajustată, adică după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat o rată de creştere de 6,39% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Faţă de trimestrul precedent din 2021 creşterea ete de 1,31%.

Potrivit economedia.ro, în trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învăţământ (26,72%), ca urmare a vacanţei şcolare şi, în consecinţă, a diminuării timpului efectiv lucrat. De asemenea, creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în administraţia publică (3,36%), respectiv în industria extractivă (2,16%).

Scăderi importante în mai multe domenii 

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-4,13%), sănătate şi asistenţă socială (-3,48%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-2,69%), respectiv în construcţii (-2,27%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,72%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (11,40%), informaţii şi comunicaţii (11,13%), comerţ (10,30%), respectiv în industria prelucrătoare (9,64%). Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-1,51%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,85%.

INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...