spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTBotoşănenii scot sute de lei din buzunare pentru masa de Crăciun

Botoşănenii scot sute de lei din buzunare pentru masa de Crăciun

Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o „formalitate” din punct de vedere al costurilor, iar asta în mod special pentru cei care preferă produsele tradiționale. Având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, botoşănenii au intrat deja în febra cumpărăturilor necesare pregătirii mesei tradiționale. Pentru a avea o masă bogată de sărbători, botoșănenii trebuie să scoată, însă, din buzunar o sumă considerabilă, coșul de cumpărături de Crăciun din acest an fiind cu aproximativ 25%  mai scump față de aceeași perioadă din 2020.

Astfel, în piețele din Botoșani, un kilogram de carne de porc costă aproximativ 22 de lei kilogramul, iar cârnații din vită și porc ajung la aproximativ 26 de lei kilogramul. Pentru un kilogram de tobă botoșănenii vor plăti în jur de 16,30 kilogramul, 12,50 pentru un kilogram de caltaboș, unul de jambon ajunge până la aproximativ 24 lei, iar pentru un kilogram de șorici aceștia vor plăti 21 lei.

„Nu prea avem cumpărători comparativ cu anii trecuți”

Pentru ingredientele necesare pregătirii salatei de boeuf, a piftiei și a sarmalelor (ouă, faină, ulei, legume, condimente etc) prețurile sunt în jur de 150 de lei, în funcție de cantitate, în toate unitățile comerciale.

În supermarket-uri, în schimb, prețurile pentru anumite alimente sunt mai mici, astfel că unii oamenii preferă să cumpere din astfel de magazine decât din piață.

„Nu prea avem cumpărători comparativ cu anii trecuți. Cel mai probabil din cauza marketurilor. În supermarket-uri prețurile sunt mai mici, într-adevăr, însă, nu se compară calitatea produselor. Carnea de porc de exemplu direct de la producător este mult mai calitativă decât cea din magazin”, a declarat o comerciantă din Piața Centrală care își vine produsele preparate acasă la ea.

În ceea ce privește desertul, cozonacul este pe lista preparatelor tradiționale de Crăciun, iar costurile variază, în funcţie de preferințe, de la 10 de lei până la 80 de lei. În funcție de preferințe, pentru o masă de trei persoane, botoșănenii trebuie să scoată din buzunare peste 300 de lei la care se adaugă băuturile dorite, astfel costurile crescând și mai mult, în funcție de alegerile făcute.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10.4 °
9.4 °
86 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...