spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTTitlu prestigios obţinut de un medic botoşănean

Titlu prestigios obţinut de un medic botoşănean

Unul dintre medicii din „noul val” care a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a obţinut, de curând, unul dintre cele mai prestigioase titluri în medicină.

Medic primar în ortopedie-traumatologie, Radu Ioan Malancea, fiul medicului Radu Malancea, a obţinut, în luna noiembrie, titlul de doctor în medicină. Lucrarea sa intitulată „Optimizarea tratamentului chirurgical al fracturilor acetabulare” este un studiu a peste 100 de cazuri în care s-a regăsit acest tip de fractură şi tratamentul chirurgical, precum şi urmărirea pacientului post operator. „Aceasta este o componentă a fracturilor de bazin, care sunt extrem de complexe, prin natura lor. Este zona de articulaţie, dintre capul femural şi oasele bazinului. Sunt mai rare şi foarte dificil de tratat”, a spus medicul Radu Ioan Malancea, doctor în medicină.

Lucrare începută în 2014

Medicul s-a înscris la doctorat în anul 2014, când a început să adune fişe de observaţie şi pacienţi, cazuri concrete, pentru exemplificarea lucrării sale. Coordonatorul lucrării a fost profesorul universitar doctor Ovidiu Alexa, coordonator de doctorat în cadrul UMF Iaşi pe specialitatea Ortopedie-traumatologie.

La începutul lunii noiembrie, medicul Radu Ioan Malancea a susţinut şi ultima etapă din drumul extrem de anevoios şi anume susţinerea publică a tezei de doctorat, în faţa unei comisii de profesori universitari şi cercetători ştiinţifici. Rezultatul a fost unul mai mult decât bun, prezentarea fiind lăudată de comisie, după care procesul verbal a fost trimis la Bucureşti, pentru ca Ministerul Sănătăţii să trimită avizul final, care înseamnă acordarea titlului de doctor în ştiinţe.

Studiul pe care s-a bazat lucrarea a fost făcut pe un eşantion de 116 pacienţi, în intervalul 2014-2018. Ulterior a fost nevoie de încă trei ani pentru finalizarea lucrării, redactarea ei şi pentru a fi parcurse toate etapele doctoratului.

A decis să continue munca tatălui şi să o ducă mai departe

Medicul Radu Ioan Malancea şi-a depăşit în acest fel modelul, respectiv pe tatăl său, reuşind să ducă la bun sfârşit ceea ce acesta începuse. Asta deoarece studiul acestor fracturi a fost început chiar de către actualul şef de secţie, medicul primar Radu Malancea. „Vorbim despre o patologie rară. Doctorul Malancea a fost printre pionierii ce au început tratamentul chirurgical al fracturilor acetabulare în România. Când am început rezidențiatul în cadrul clinicii de ortopedie traumatologie a Spitalului clinic de urgenţe Sfântul Ioan Iaşi, această patologie a început sa fie tratată chirurgical sub îndrumarea domnului profesor Alexa şi, în colaborare și cu doctorul Veliceasa, s-a format echipa ce trata chirurgical fracturile de bazin și analiza evoluţia acestor pacienţi. Prin urmare am hotărât, dacă tot strângeam această bază de date, să mă apuc şi de doctorat. Am zis să avem şi un rezultat final. Până atunci tratamentul însemna pentru pacient repaus la pat câte 3-6 luni, cu o rata a complicațiilor sistemice și loco-regionale crescută. Este o patologie care se face în puţine centre în România, iar Botoşaniul face parte din această listă scurta. Practic, din secţia de ortopedie-traumatologie de la Botoşani nu este transferat niciun pacient cu fractură la nivelul membrelor şi pelvisului. Tot ce însemnă fracturi de acest fel, dacă pacientul nu doreşte, nu este transferat. A fost o ambiţie a noastră, să rezolvăm aici toate aceste cazuri şi să le rezolvăm la cele mai înalte standarde”, a spus doctorul Radu Ioan Malancea.

Dintre cei 231 de medici câţi numără cea mai mare unitate sanitară din judeţ, doar opt au obţinut titlul de doctor. „Am avut momente în care am crezut că nu mai termin. Cu partea de redactare a fost cel mai dificil, fiind o cantitate foarte mare de informaţii. Sunt o serie de etape extrem de riguroase, care trebuie respectate”, a concluzionat doctorul.

Deşi de mulţi colegi este considerat încă tânăr, la 36 de ani medicul Radu Ioan Malancea consideră că pentru doctorat este vârsta potrivită. „Doctoratul nu este apanajul celor în vârstă. În general şi în străinătate, sunt până în 40 de ani. Până la 40-45 de ani te decizi ce vrei să faci. Cei care vor să facă doctoratul, fac din timp. Profesorul coordonator m-a întrebat dacă sunt sigur, ştiind cât de greu era. A fost ceva deosebit şi, ca orice tânăr, eşti entuziasmat de nou. Numai că pe parcurs vezi că este foarte, foarte complicat şi mai ales imprevizibil”, a spus doctorul Radu Ioan Malancea.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...