Amendă uriașă încasată de o formațiune politică din județ

O formațiune politică din județ a fost amendată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu 50.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată anul trecut „Partidului Botoșănenilor”, în urma unui control efectuat în perioada 15 iulie – 7 septembrie 2021 și care a vizat modul în care respectate prevederile legale privind veniturile și cheltuielile formațiunii politice în intervalul 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, ocazie cu care s-au constatat mai multe nereguli.

Astfel, potrivit legii, anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligația de a depune la AEP un raport detaliat al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent, dar și situațiile financiare anuale în cel mult 15 zile de la înregistrarea la organul fiscal competent, însă aceste situații nu au fost puse la dispoziție. Întrucât formațiunea nu a prezentat documentele și informațiile cerute nici în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, reprezentanții AEP au aplicat amenda de 50.000 de lei.

Partidul Botoșănenilor a fost înființat în toamna lui 2015, fiind înregistrat la Tribunalul București. Potrivit actului constitutiv, primul Birou Județean a fost format din Ionel Marian Jurgiu (președinte), Marius Cristescu și Alexandru Marius Burlacu, în calitate de vicepreședinți.

Nu este prima sancțiune aplicată de AEP politicienilor din Botoșani. În primăvara lui 2019 și organizația județeană a Partidului Mișcarea Populară (PMP) a fost sancționată cu avertisment, după o serie de verificări efectuate de AEP care a vizat perioada 2015 – 2017. Atunci, s-a constatat că PMP nu comunicase AEP la timp modificările operate în registrul fiscal. Astfel, printr-o decizie din 25 aprilie 2019, PMP – Organizația Județeană Botoșani a fost sancționată cu avertisment.

 

Deja ai votat!