joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSemestru început cu planuri pentru grevă

Semestru început cu planuri pentru grevă

Sindicaliştii din educaţie au început al doilea semestru hotărâţi să protesteze. Conducerile celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar au decis, în baza referendumului derulat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, să declanşeze acţiunile de protest. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că cele două federaţii au făcut notificările privind declanşarea acţiunilor de protest, printr-o grevă de avertisment de două ore. Greva va avea loc pe 19 ianuarie, în intervalul orar 11:00 – 13:00.

Solicităm aducerea salariilor la nivelul stabilit în Legea 153 din 2017, aplicarea regulamentului de sporuri pentru condiţiile de lucru pentru pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Practic, dorim aplicarea legii, în general. Nicio revendicare nu este făcută într-un alt context, decât cel strict legal. De 30 de ani întâlnim această practică a amânării la nesfârşit a aplicării unui articol, a unei prevederi dintr-o lege, inclusiv modul în care în care este finanţat învăţământul. Deşi avem prevăzut în legea educaţiei naţionale că învăţământul primeşte 6% din PIB, anul acesta avem o finanţare de aproximativ 2,27%. Ca procent din PIB, sistemul este subfinanţat”, a precizat Liviu Axinte.

Potrivit liderului LSI, angajaţii din învăţământ trebuiau să fie a doua categorie socială, după cei din sistemul sanitar, care să beneficieze de aplicarea integrală a Legii 153. „Legea a fost aplicată în sănătate la 1 martie 2018 şi urma ca şi în învăţământ să fie aplicată această grilă din lege, integral. Ulterior, s-a stabilit ca măsura să se aplice de la 1 septembrie 2020. Au fost amânate succesiv aceste date de aplicare şi nici la această oră nu suntem în aplicarea integrală a legii 153”, a explicat liderul LSI.

Majorare salarială modică acordată angajaţilor din sistemul de învăţământ

Începând cu 1 ianuarie 2022, angajaţii din sistemul educaţional au beneficiat de o majorare salarială, dar care înseamnă maxim 200 de lei brut în plus la salariu. „În timp ce unele categorii de bugetari beneficiază de majorări de 30% ale drepturilor lor salariale sau de pensie, în învăţământ, majorarea aceasta modică este considerată greu suportabilă. Asta în condiţiile în care majorarea acordată unor categorii echivalează salariul nostru lunar”, a mai afirmat Liviu Axinte.

Sindicaliştii din educaţie solicită acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la legea salarizării pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); alocarea a 6% din P.I.B. pentru educaţie; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la 1 septembrie 2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 1 ianuarie 2019), potrivit Legii-cadru 153 din 2017.

Totodată, se solicită acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru de salarizare; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă şi suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...