spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTMihai Eminescu, omagiat și la Bucecea

Mihai Eminescu, omagiat și la Bucecea

Mihai Eminescu, izvor al frumuseților noastre spirituale, a fost omagiat și la Bucecea cu prilejul a 172 de ani de la nașterea sa.

„An de an ne dorim să-l omagiem pe Mihai Eminescu într-un mod diferit, unic, nu numai pentru că a fost cel mai mare poet român, „poetul nepereche” cum l-a numit George Călinescu, dar și pentru că a reușit în mod excepțional să ridice pe culmi inegalabile vocația creatoare a poporului, a sondat ca nimeni altul  din izvoarele frumuseților noastre spirituale și ne-am regăsit ca neam în poezia și proza lui nepieritoare”, au transmis organizatorii.

Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” inițiat și organizat de către Liceul tehnologic Bucecea în data de 14 ianuarie, la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Bucecea, este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

Spectacolul-concurs a fost moderat de doamna Valentina Tipa Lulciuc, artistă a poporului, împreună cu elevii Ioana Hemcinschi și Victor Dîngeanu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chhiribuță și Cezar Amitroaie, actori de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani cu spectacolul ,,Dialogurile iubirii”, recital de  versuri eminesciene.

,,Sunt bucuros că alături de domnul viceprimar Daniel Avătămăniței, domnul Flavius Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, cadrele didactice de la Liceul tehnologic Bucecea și reprezentanții Asociației județene a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, am reușit să îi aducem și în acest an un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat a declarat Angel Gheorghiu, primar al orașului Bucecea.

Comisia de jurizare formată din doamnele Silvia Gușu, director al Liceului Tehnologic Bucecea, Avătămănței Oana, profesoară documentarist și Pavilic Daniela, profesoară de limba și literatura română, au desemnat câștigătorii concursului literar-artistic „Reverii eminesciene”, după cum urmează:

Secțiunea poezie: Scripcaru Fabio – ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”; Isabela Cojocel – ”Lacul”; Elena Huțu – ”Din valurile vremii”; Antonia Tărnăuceanu – ”Codrule, măria ta”; Ana Chiș – ”Odă în metru antic”; Marianela Mănăstireanu – fragment din „Scrisoarea III”; Amalia Iurcu – „Din străinătate”; Iustina Cucu și Anastasia Mărgean – fragment din poemul „Luceafărul”; Mădălina Buliga – „Ce te legeni”; Daria Amarei – „Pe aceeași ulicioară”; Iulia Mihai – „Și dacă…”; Diana Pădurariu – „De-aș avea…”; Elena Stoleru – ”Un farmec trist și neînțeles”; Narcisa Viniarschi – „O, rămâi…”; Paola Aprotosoaie  – „Rugăciune”; Sara  Florariu – „Ce suflet trist”; Teodora Bontea – „S-a dus amorul”; Elena Muscă – „Floare albastră”; Maria Nechifor- ”Oricare cap îngust”; Iustina Hîrtopanu – „De câte ori, iubito…”.

Secțiunea muzică: Ioana Năstase, Gabriela Popovici și Ștefan Caciuc pentru interpretarea cântecului „Revedere”; Gabriela Nechifor, Oana Negru și Iustina Cucu pentru transpunerea muzicală a poeziei „Sara pe deal”, acompaniați la pian de David Ilaș; Theodor Cojocariu – „Pe lângă plopii fără soț”; Ioana Năstase – ” Eminescu” cântec care exprimă valoarea incontestabilă a spiritului eminescian.

Echipa profesorilor coordonatori de la Liceul tehnologic Bucecea care au îndrumat și pregătit elevii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din următoarele cadre didactice: Gușu Silvia – director, prof. Avătămăniței Oana, prof. Condurachi Nicoleta, prof. Tudoraș Geanina, prof. Filote Simona, prof. Paviliuc Daniela, prof. Ursulean Mariana, prof. Arhiroaie Tatiana.

Fotografii acreditați pentru acest proiect sunt: Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, de asemenea, aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...