vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPlan de şcolarizare modificat după aproximativ 300 de cereri de transfer din...

Plan de şcolarizare modificat după aproximativ 300 de cereri de transfer din partea elevilor

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a realizat în aceste zile proiectul planului de şcolarizare pentru noul an de învăţământ. Pornind de la faptul că în ultimii ani au existat mulţi elevi care după primul semestru, în clasa a IX-a, la profilul matematică informatică, au cerut să se transfere la un alt profil, dar şi de la numărul mare al corigenţilor la matematică, a fost redus numărul claselor de matematică informatică. La finele primului semestru erau 1075 de elevi corigenţi la matematică respectiv 542 la limba şi literatura română.

Din analize a reieşit foarte clar că elevii întâmpină probleme foarte mari la matematică, încă din gimnaziu şi de aceea, oferta noastră educaţională pentru anul şcolar viitor a fost modificată”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.

Astfel, în proiectul planului de şcolarizare pentru clasa IX-a, la învăţământul liceul cu frecvenţă de zi vor fi 36 de clase cu profil real, dintre care 14 pe specializarea matematică-informatică și 22 la ştiințe ale naturii, respectiv 30 de clase cu profil uman, împărțite în mod egal între filologie și științe sociale. Numărul de clase a fost stabilit în baza analizelor făcute la nivelul şcolilor şi a transferurilor realizate în ultimii ani şcolari de la clasele de matematică informatică la ştiinţe sociale.

270 de cereri de transfer după primul semestru

Pe 14 ianuarie, în ultima zi a semestrului I, cum nu a existat vacanţă intersemestrială în care să se rezolve transferurile, toate solicitările au fost considerate, prin metodologia ministerului, cazuri speciale şi au trecut pe la inspectoratul şcolar pentru avizare. „Au fost 270 de transferuri la nivelul judeţului, asta însemnând, în medie, zece clase de copii care se mișcă dintr-o parte în alta. Este foarte mult, și atunci suntem obligați să venim în întâmpinarea solicitărilor elevilor și părinților, să le oferim un plan de școlarizare care să le satisfacă nevoia, iar nouă să ne asigure că performanța va fi făcută de drag și de fiecare copil în parte, pe măsura posibilităților, intereselor și aptitudinilor sale”, a spus Ada Macovei.

Oficialul a recunoscut că majorarea numărului de clase de ştiinţe sociale a iscat numeroase discuţii în ultima perioadă. Motivul este cunoscut de părinţii care au copii la şcoală, dar şi de elevii care nu vor mai fi nevoiţi să se transfere, ci vor avea de la început ocazia să performeze în domeniile pe care şi le aleg. De asemenea, a crescut oferta educaţională pentru filiera tehnologică şi vocaţională. Potrivit inspectorului şcolar general, pe unităţi de învăţământ nu s-au produs mari schimbări.

Proiectul planului de şcolarizare va fi postat pe site-ul IŞJ, după aprobarea în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS). Şedinţa CLDPS va avea loc joi.

„Copiii aleg în primul rând unitatea de învăţământ şi după aceea profilul”

Întrebată dacă numărul mare al solicitărilor de transfer nu înseamnă de fapt că elevii nu au beneficiat de o orientare şcolară corespunzătoare, Ada Macovei a apreciat că elevii s-au orientat în funcţie de numărul de clase existente în planul de şcolarizare. „În timp ce la ştiinţe sociale se intră cu o medie foarte mare, în ultimele două clase din cele patru de matematică informatică, se intră şi cu medii mai mici, iar copiii aleg în primul rând unitatea de învăţământ şi după aceea profilul. În cazul acesta, dacă noi le oferim un număr de clase într-o proporţie rezonabilă, fiecare copil va merge acolo unde îşi doreşte, iar mediile vor fi comparabile. Trebuie să oferim șansa să intre fiecare unde dorește, pentru ca să nu înregistreze eşec şcolar din clasa a IX-a, după primul semestru”, a mai arătat Ada Macovei.

Potrivit oficialului, Colegiul „AT Laurian” va avea trei clase de matematică informatică în loc de patru, două de ştiinţe ale naturii în loc de una, două de ştiinţe sociale, două de filologie. Colegiul „Eminescu” va avea trei clase de matematică informatică în loc de patru, două de filologie, două de ştiinţele naturii şi două de ştiinţe sociale în loc de una.

Memoriu şi ameninţări cu greva la cele două colegii

Măsura reducerii numărului de clase de matematică informatică inclusiv la colegiile „Mihai Eminescu” şi „AT Laurian” s-a soldat cu un memoriu înaintat de cadrele didactice IŞJ-ului şi chiar cu ameninţări vizând organizarea unei greve. În memoriu, cadrele didactice au amintit de performanţele obţinute ani la rând de elevii de la cele două colegii.

Răspunsul inspectorului şcolar general a fost acela că s-a acţionat în interesul elevilor. „Nu există niciun interes personal. Și dacă trebuie să scrieți asta și să știe tot județul, eu sunt titulară în sistem. Nu mă titularizez nicăieri și nu mă transfer nicăieri și nu am făcut pentru mine sau pentru cineva anume lucrurile acestea, ci pentru că trebuie făcute pentru elevi, în interesul strict al elevilor și pentru liniștea părinților care investesc în copii, îi susțin, îi ajută și care trebuie să îi vadă dezvoltându-se și personal și să evolueze la școală, nu din clasa  a IX-a să vadă cum înregistrează regres școlar”, a concluzionat Ada Macovei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...