spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProfesoară acuzată că ar fi agresat o elevă

Profesoară acuzată că ar fi agresat o elevă

Tatăl unei fete din Darabani, elevă în clasa a IX-a la Liceul „Dimitrie Cantemir”, acuză o profesoară că ar fi agresat-o fizic și verbal pe fiica sa, în vârstă de 15 ani. Întâmplarea s-ar fi petrecut pe 6 ianuarie, însă bărbatul a depus abia acum plângere. „Fiica mea a plecat la magazinul de vis-a-vis de liceu pentru a-și lua ceva de mâncare, motiv pentru care a întârziat câteva minute. La scurt timp, diriginta a venit după ea, a luat-o de păr, a lovit-o de trei ori cu umbrela în spate și a început să o jignească, iar în drum spre clasa i-a tras și o palmă peste față”, a declarat tatăl fetei.

Acesta a mai spus că după ce s-au întors în clasă, profesoara ar fi continuat să o umilească pe elevă, adresându-i cuvinte jignitoare. „A început să spună în fața tuturor că se prostituează, că de unde are bani de mâncare, că se droghează. Eu îmi cunosc copilul, puteți întreba de oricine din comunitate, eu îmi cresc copiii singuri, sunt educați”, a mai spus tatăl.

Plângere depusă la Poliţie

Marţi, bărbatul a depus o plângere la Poliţie, cerând ca profesoara în cauză să fie anchetată. Întrebat de ce a depus plângere abia ieri, la trei săptămâni după incident, bărbatul a spus că abia acum a ajuns în oraş, el fiind plecat din localitate la momentul respectiv. De asemenea, acesta spune că în momentul în care fiica sa ar fi fost agresată aceasta era cu alte două eleve, mai mari, iar una dintre ele l-ar fi anunțat de ceea ce s-a întâmplat.

În urma plângerii bărbatului, poliţiştii au demarat un dosar penal în acest caz. „În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă. Urmează să stabilim cu exactitate împrejurările comiterii faptei, iar în funcție de rezultate vor fi dispuse măsuri legale”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean.

De asemenea, ca urmare a sesizării adresate de părintele elevei, Inspectoratul Școlar Județean a constituit o comisie de verificare disciplinară.

Profesoara neagă acuzațiile aduse

Contactată pentru un punct de vedere, profesoara a dorit să-și prezinte poziția prin intermediul avocatului.

„În primul rând, nu este nimic adevărat, cum că ar fi umilit-o sau lovit-o pe elevă. Domnul ( n.r., tatăl fetei) dacă susține aceste lucruri va trebui să facă și dovada acestor fapte. În ziua respectivă doamna profesor a făcut prezența, iar când a ajuns la eleva în cauză, ceilalți colegi au început să chicotească și să spună că ea nu va ajunge la oră, fiind la barul de vis-a-vis. În condițiile în care s-au produs chicoteli/râsete între elevi, doamna a considerat, mai ales că este profesor diriginte, să se ducă după ea”, a declarat Delia Papaghiuc, avocata profesoarei.

Elevi „supravegheați” de femeia de serviciu 

Întrebată de ce a decis profesoara să meargă după elevă în loc să ţină ora de curs cu cei prezenţi, avocata a spus că aceasta a considerat că este un risc mai mare să o lase pe tânără la barul respectiv.

Ceilalți elevi din clasă au rămas nesupravegheați aproximativ 10 minute, însă avocata a precizat că profesoara ar fi vorbit cu femeia de serviciu ca, în cazul în care aude ceva cât timp lipsește ea, să intre în sală și să verifice.

Potrivit avocatei, între elevă și profesoară nu ar fi existat un conflict când cea din urmă ar fi venit după ea, așa cum acuză tatăl, ci dimpotrivă, aceasta s-a întors în sala de curs de bună voie. „Eleva era cu alte două colege mai mari, din clasa a XI-a, iar profesoara a rugat-o să vină în clasă. Eleva s-a ridicat, a venit, nu i-a adresat niciun cuvânt jignitor, iar eleva nu s-a arătat deloc deranjată de prezența profesoarei. Aceasta a întrebat-o care este motivul pentru care stă la bar și nu vine la ore, iar eleva i-a zis că are probleme acasă și acolo se simte înțeleasă de celelalte prietene de-ale ei”, a adăugat Delia Papaghiuc.

De asemenea, avocata a mai precizat că tatăl va trebui să aducă dovezi pentru acuzațiile pe care le face. „Noi ne rezervăm dreptul să ne apărăm și să folosim toate căile legale să ne apărăm drepturile și să nu fim târâți într-un scandal care nu privește nici pe doamna profesor, nici liceul. Doamna profesor nu-i știa părinții, în ședințele cu părinții aceștia nu au fost niciodată prezenți. De asemenea, când i-a fost cerut numărul de telefon al tatălui, eleva a spus că nu-l știe”, a mai precizat Delia Papaghiuc.

Anchetă internă demarată la liceu

O reacție a avut și directorul liceului, Manuela Răileanu, care a declarat că, potrivit regulamentului, a fost demarată o anchetă internă.

„Părintele elevei nu a depus o declarație la instituția noastră, ci doar la Inspectoratul Școlar. Conform regulamentului am demarat o anchetă internă pentru a vedea cum a fost situația cu adevărat și dacă doamna profesor într-adevăr se face vinovată de ceva sau nu. Comisia de cercetare disciplinară va întreprinde toate măsurile pentru a urmări pas cu pas ce s-a întâmplat. În momentul de față nu putem spune nici că este vinovată, nici că nu. Doamna profesor recunoaște că a fost în bar după elevă, spune că s-a comportat mai autoritar, dar în niciun caz cum acuză tatăl”, a declarat Manuela Răileanu, directorul Liceului „Dimitrie Cantemir”.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...