vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTInstanțele rămân fără judecători. Magistrații au de soluționat mii de dosare

Instanțele rămân fără judecători. Magistrații au de soluționat mii de dosare

După o perioadă de patru ani în care volumul de activitate al Curții de Apel Suceava și al instanțelor care își desfășoară activitatea în circumscripția acesteia a cunoscut un trend descrescător, în anul 2021 s-a înregistrat o ușoară creștere a volumului de activitate. Astfel, de la 110.584 cauze în anul 2020 s-a ajuns la 111.222 cauze în anul 2021, creșterea regăsindu-se la nivelul curții de apel și a celor două tribunale arondate, inclusiv Tribunalul Botoșani. Situația a fost prezentată astăzi de reprezentanții Curții de Apel Suceava, care au făcut o analiză asupra activității înregistrate anul trecut de toate instanțele din județele Botoșani și Suceava.

Potrivit situației, La Tribunalul Botoşani, în anul 2021, s-a înregistrat o creștere a volumului total de activitate cu 4,10%, numărul dosarelor de soluționat în anul 2021 fiind de 9.238, față de 8.874 dosare în anul 2020. În schimb, Judecătoria Botoșani a avut de soluţionat în anul 2021 un număr total de 19.765 de cauze, în scădere faţă de anul 2020, când au avut de soluţionat 20.725 de dosare, scăderea fiind cu 4,63 la sută. Scăderea numărului de dosare a fost înregistrată și la Judecătoriile Dorohoi și Săveni. În schimb, la Judecătoria Darabani s-a constatat o creștere a numărului de cauze de soluționat, de la 2.734 în 2020 la 2.922 în 2021, aici creșterea fiind de 6,88 la sută.

Încărcătura medie de dosare pe judecător la Tribunalul Botoșani a fost de 520 dosare pe judecător. În schimb, la judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Suceava, încărcătura medie, raportată la volumul cauzelor de soluționat, a fost de 1.042 dosare pe judecător, cel mai mare număr de dosare raportat la numărul de judecători fiind înregistrat la Judecătoria Dorohoi – 1111 dosare pe fiecare magistrat.

„Cea mai mare vulnerabilitate a Curţii de Apel Suceava şi a instanţelor arondate a constituit-o, în anul 2021, ca şi în anul 2020, gradul redus de ocupare al posturilor de judecători”, susțin reprezentanții Curții de Apel Suceava. Situaţia este îngrijorătoare şi la Tribunalul Botoşani, care a funcționat în anul 2021 cu un număr de 24 de judecători dintr-o schemă de 29, preconizându-se că în acest an se vor mai pensiona încă patru judecători. De asemenea, la nivelul judecătoriilor arondate există situaţii în care instanţele funcţionează la limita de avarie în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de judecători. „Trebuie de precizat că, în condiţiile unei neocupări îngrijorătoare a schemelor de judecători la toate instanţele arondate, soluţia aflată la îndemâna Preşedintelui Curţii de Apel în vederea asigurării funcţionării la parametri optimi a activităţii de judecată, respectiv aceea de a delega judecători între instanţele arondate, cade în desuetudine, orice delegare la o instanţă creând dificultăţi la instanţa de la care judecătorul a fost delegat. Chiar dacă situația resurselor umane arata în prezent destul de pesimist, pentru anul acesta avem convingerea și nu doar speranța că situaţia se va îmbunătăţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de reprezentanții Curții de Apel Suceava.

În prezent se află în derulare o procedură de admitere în magistratură, una de promovare la instanţele superioare, precum şi o sesiune de transferuri astfel că, după un vid legislativ care a durat aproape trei ani, sistemul judiciar beneficiază de legislaţia care permite asigurarea resursei umane.

Din punctul de vedere al procesului investițional, anul acesta, având în vedere bugetul alocat, vor fi demarate lucrări de reabilitare, consolidare ori reparații la toate instanțele din județ.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...