vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSfaturi din partea specialiştilor pentru sănătatea mintală. Când trebuie să cerem ajutor

Sfaturi din partea specialiştilor pentru sănătatea mintală. Când trebuie să cerem ajutor

Într-o perioadă în care întreaga societate s-a confruntat cu probleme greu de ţinut sub control şi care au adus după sine o stare continuă de nesiguranţă, specialiştii spun că oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de sănătatea mintală. Datele medicilor specialişti arată că peste trei sferturi din populaţia judeţului suferă de un episod de depresie, care, tratat necorespunzător, poate ajunge la o afecţiune mult mai gravă.

În acest context specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au făcut o serie de recomandări pentru ca cetăţenii să se poată îngriji de sănătatea lor personală, îmbunătăţindu-şi astfel şi sănătatea mintală.

„O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiți de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, a declarat Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Specialistul spune că, deşi sfaturile pot părea la îndemâna multor persoane sau lucruri de bun-simţ, oamenii adesea nu mai reuşesc să le aplice fiindcă nu mai au la fel de mult grijă de propria lor persoană. „Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine (emoţională, psihică şi socială) şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate”, a explicat dr. Petronela Nechita.

Recomandări făcute de specialişti

Medicul recomandă persoanelor să se trateze cu bunătate, respect şi să evite autocritica, făcându-şi timp pentru hobby-uri, proiecte preferate, timp petrecut în natură sau exerciţii de relaxare. O altă idee este de a oferi din timpul şi energia noastră pentru a-i ajuta pe alţii care se află într-o situaţie dificilă, lucru ce poate lega şi noi prietenii. Oamenii trebuie să dezvolte o rezilienţă la stres, spune dr. Nechita.

„Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi. Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi”, a explicat specialistul.

Totodată, aceasta a mai spus că oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au formată o reţea de sprijin.

Un lucru important este evitarea consumului de alcool şi a drogurilor, iar cei care simt că nu se pot descurca singuri şi aleg să apeleze la un profesionist, dau astfel semne de putere, nu de slăbiciune.

Când trebuie să cerem ajutor

Atunci când experimentați una sau mai multe dintre următoarele stări sau comportamente putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală:

  • Vă simţiți neajutorați sau fără speranţă;
  • Trăiți sentimente de vinovăţie;
  • Simţiți că nimic nu mai contează;
  • V-ați pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute;
  • Plângeți mult, fără vreun motiv anume;
  • Treptat, începeți să vă izolați de ceilalţi;
  • Simţiți o stare de confuzie, uitaţi des;
  • Aveți foarte puțină energie;
  • Simţiți o stare de îngrijorare, panică sau simţiți o frică foarte puternică;
  • Sunteți irascibili; vă enervați uşor, ţipați, sunteți ostili sau agresivi;
  • Treceți brusc de la o dispoziţie la alta, ceea ce determină probleme de relaţionare;
  • Auziți voci sau vedeți imagini pe care ceilalţi din jurul dumneavoastră nu le percep;
  • Credeți că ceilalţi din jur conspiră împotriva dvs.;
  • Vă simţiți incapabili să faceți faţă problemelor şi activităţilor zilnice;
  • Au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn;
  • Consumați droguri, fumați, beți mai mult ca de obicei;
  • Vreți să vă faceți rău sau să faceți rău celor din jur;
  • Vă gândiți la moarte sau aveți intenţia de a vă sinucide!
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...