joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTLicitaţie fără câştigător la Teatrul "Mihai Eminescu" (video)

Licitaţie fără câştigător la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Cosmin Andrei, primarul municipiului, a organizat astăzi o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat cum s-a derulat licitaţia pentru continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”.  Licitaţia s-a încheiat fără declararea unui câştigător.

Această licitaţie s-a desfăşurat pe o perioadă de timp motivat de faptul că au fost depuse la momentul iniţierii licitaţiei trei oferte din partea a trei asocieri de firme care au reprezentat în total 21 de companii care au trebuit să fie analizate. Am parcurs toate etapele pe care le prevede legislaţia incidentă în vigoare, în domeniul achiziţiilor publice, dar această licitaţie a intrat sub incindenţa ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.), în supervizare. Acest lucru presupune avizarea tuturor paşilor pe care i-am făcut, inclusiv răspunsurile la clarificări la toate solicitările formulate de către operatorii economici. Am parcurs cu bine toate etapele până la evaluarea financiară, acolo unde ANAP nu a fost de acord cu punctul de vedere al comisiei care este suverană în această licitație și a emis un aviz conform condiționat. Acest lucru înseamnă că firma sau asocierea de firme pe care au declarat-o colegii mei ca fiind câştigătoare ar fi avut probleme în partea financiară și ANAP nu a fost de acord cu punctul nostru de vedere”, a explicat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, acest aviz conform condiţionat obligă comisia să declare toate cele trei asocieri de firme ca fiind neeligibile pentru această lucrare.  „Nu avem altceva de făcut decât să respectăm punctul de vedere al ANAP şi să descalificăm toate cele trei firme. În paralel s-a depus o solicitare de acces la informații din partea firmei care ar fi putut fi câștigătoare și credem că intenționează să depună o contestație la CNSC (Consilul Naţional de Soluţionare a Contestasţiilor). În urma acestei contestații se poate declara firma câștigătoare, decizie pe care trebuie să o respectăm”, a precizat primarul municipiului.

Depunerea unei contestaţii la CNSC înseamnă că problema ar urma să fie clarificată în 20 de zile. Fie CNSC dă câştig de cauză firmei şi atunci aceasta este declarată câştigătoare, fie demersul nu este încununat de succes şi atunci municipalitatea trebuie să organizeze o nouă licitaţie.

Se lucrează la actualizarea devizului general de lucrări

Până să vină răspunsul CNSC, se lucrează la actualizarea devizului general de lucrări, astfel încât organizarea unei noi licitații să se facă în baza preţurilor actualizate.

Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei, procedura va fi mai scurtă, motivat de faptul că s-a răspuns la toate clarificările pe care le-au formulat operatorii economici. Am avut în total un număr de 150 de solicitări de clarificare, iar orizontul de timp pentru declararea unui nou câştigător, de la momentul demarării unei noi licitaţii, este de 90 de zile, cu toate etapele legale pe care trebuie să le respectăm – 30 de zile perioadă de publicare a anunţului, anunţ cu care, dacă vor fi interesate aceleaşi firme, sunt familiarizate, ştiut exact ce trebuie să oferteze, ştiu exact toate răspunsurile la clarificări şi atunci perioada de evaluarea, cu siguranţă, nu va depăşi termenul legal de 20 de zile. În total, cu toate celelalte comunicări pe care le avem de făcut, cu declararea unui câştigător, fără eventuale contestaţii, termenul avansat de colegii mei de la achiziţii publice este de 90 de zile. Suntem constrânşi să respectăm în schimb etapele pe care le avem încă în derulare cu aşteptarea formulării constestaţiilor din partea celor care au participat la licitaţie, lucru care nu este concret, dar care se poate materializa prin această intenţie pe care am primit-o la primărie de acces la documente”, a spus Cosmin Andrei.

ANAP a transmis recomandări care vizau descalificarea tuturor firmelor

Edilul a recunoscut că ANAP a transmis recomandări care vizau descalificarea tuturor firmelor, însă comisia a avut un alt punct de vedere şi a declarat un câştigător. ANAP nu a fost de acord cu acest punct de vedere, drept pentru care acum municipalitatea trebuie să anuleze licitaţia, toate ofertele fiind neconforme. „Colegii mei au adus argumente că abaterea tehnică la care fac referire se încadrează într-o abatere tehnică minoră, cu un procent de sub 1% aşa cum spune legislaţia pentru a putea declara o firmă câştigătoare, sau o asociere de firme”, a mai explicat Cosmin Andrei.

Edilul consideră că încheierea licitaţiei fără declararea unui câştigător nu reprezintă un eşec. Mai mult, nu are emoţii în ceea ce priveşte finanţarea europeană, susţinând că aceasta nu va fi pierdută. „Din punctul meu de vedere am făcut tot ceea ce a ţinut de noi pentru a finaliza această licitaţie, am respectat termenele şi ne-am aplecat asupra acestei licitaţii cu toată energia noastră. Tot efortul depus de colegi a fost în această direcţie, dar, din păcate, nu putem să nu respectăm ceea ce ne-a transmis ANAP şi trebuie să ne conformăm. Dar există tot această posibilitate ca să fie soluţionată contestaţia la CNSC, care poate emite un alt punct de vedere”, a mai arătat Cosmin Andrei.

Edilul s-a referit şi la intenţia botoşănenilor de a susţine financiar derularea lucrărilor. „Există intenţia de a se face o colectă publică. Dincolo de sursa de finanţare, trebuie să respectăm aceleaşi etape privind achiziţia. În acest moment, nu finanţarea este problema din cauza căreia s-a întârziat această licitaţie pentru a avea un câştigător. Nu aceasta este problema astăzi, problema este parcurgerea acestor paşi birocratici pe care trebuie neapărat să-i respectăm. Nu ne-am dorit noi să fim supervizaţi ANAP, nu ne-am dorit să aibă cei de acolo un alt punct de vedere şi să ne constrângă să-l respectăm”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...