marți, august 16, 2022
AcasăLocalPremierul a anunțat noile măsuri de sprijin în contextul creșterilor de prețuri...

Premierul a anunțat noile măsuri de sprijin în contextul creșterilor de prețuri la energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care sunt noile măsuri de sprijin pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. Acestea ar urma să fie aplicate timp de un an.

„La electricitate pentru clienţii casnici am stabilit următoarele: introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kw. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum”, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 şi 300 de kwh vor beneficia de un tarif de 0,80 lei/kwh cu TVA inclus. „Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei”, a spus premierul.

Sprijin şi pentru clienţii noncasnici

Potrivit acestuia, pentru clienţii noncasnici – IMM-uri, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri, precum şi alte astfel de instituţii – va fi un tarif unic de un leu/kwh, cu TVA inclus. „Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei”, a precizat Ciucă.
Premierul a explicat că pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor până la 20%. În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi noncasnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a completat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.
„La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw. Impactul estimat, 2,8 miliarde lei până la sfârşitul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw şi aici ne referim la IMM-uri, (…) instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi, de asemenea, instituţii similare, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat – 2,5 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei”, a declarat prim-ministrul.

El a completat că, împreună, măsurile pentru energie electrică şi pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de aproape 14,5 miliarde de lei până la finele acestui an.

Conform premierului Ciucă, implementarea noilor măsuri anunţate după data de 1 aprilie va permite continuarea „sustenabilă” a eforturilor statului de a oferi protecţie populaţiei şi mediului afaceri, care, timp, de un an, vor avea o stabilitate a preţurilor cu respectarea pieţei libere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
25 ° C
25.6 °
22.8 °
81 %
1.2kmh
99 %
mar
25 °
mie
26 °
joi
30 °
vin
32 °
sâm
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când plouă, marca de cauciucuri e mai puțin importantă.

EDITORIAL

Recunosc, la vot am pus ștampila pe actualul președinte. Asta pentru că cei de la PSD nu mi-au dat de ales și am socotit,...

EPIGRAMA ZILEI

Tânăr vreau mereu să fiu Să trăiesc așa cum știu, Să scot doar prostii pe gură Când văd câte-o vergetură! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...