vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTProces blocat în cazul angajărilor de la Apele Române

Proces blocat în cazul angajărilor de la Apele Române

Procesul intentat de procurorii anticorupție împotriva celor șase inculpați din dosarul angajărilor cu cântec de la „Apele Române” bate pasul pe loc. Deși dosarul penal a fost trimis la instanță de la începutul lunii iulie 2021, până în prezent acesta nu a depășit faza verificărilor din Camera preliminară, deși au trecut deja opt luni. Este vorba de o procedură standard în care instanța verifică legalitatea întocmirea rechizitoriului și a administrării probatoriului.

Însă, în ciuda timpului scurs, nu s-a putut stabili dacă totul este corect sau nu. Asta pentru că magistrații au amânat pronunțarea. Practic, din 5 noiembrie 2021 și până acum magistrații au amânat de 10 ori verdictul. „Din lipsă de timp pentru a delibera, amână pronunţarea pentru data de…”, au menționat de fiecare dată judecătorii ieșeni, deși de la prima amânare până acum au trecut de 4 luni.

După ce magistrații Tribunalului Iași își vor spune părerea, există posibilitatea ca părțile din dosar să facă contestație. Prin urmare, procedura din Camera preliminară s-ar putea prelungi și mai mult, întrucât situația va trebui analizată și de Curtea de Apel Iași. Altfel spus, există riscul ca procesul propriu-zis să nu înceapă până în toamna acestui an. Asta dacă nu cumva dosarul va fi restituit la procurori din cauza unor eventuale erori.

Procesul ar putea dura așadar mult și bine, iar situația din dosar arată încă o dată ineficiența sistemului judiciar românesc, incapabil să dea un verdict într-un timp rezonabil, mai ales atunci când în procese sunt implicați șefi de instituții sau oameni politici.

Angajări după detaşări bizare

Scandalul în sine vizează o serie de angajări făcute în 2020 în cadrul „Apelor Române”, când cel puțin două persoane, fără pregătirea necesară, au ajuns să lucreze în cadrul companiei de stat după o serie de detașări bizare. Cazul a ajuns în atenția procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care la începutul lunii iulie 2021 au dispus trimiterea în judecată a șase persoane. Printre cei trimiși în boxa acuzaților se află și botoșăneanul Stelian Mețler, fost inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, dar și Simona-Elena Burlacu, o fostă chelneriță, care au fost angajați mai întâi la Primăria comunei Vatra Moldoviței, după care au fost detașați la Apele Române.

Pe lista inculpaților figurează Viorel Saghin, Gabriel Niga și Ana Cocan, care, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, i-ar fi angajat   formal pe cei doi doar cu scopul ca aceștia să poată îndeplini condițiile detașării la Apele Române.

Detașările s-ar fi făcut cu aprobarea directorului ABA „Prut-Bârlad”, Petru Avram, care i-ar fi încadrat pe cei doi pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv. „Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)”, au adăugat procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție. Interesant este că fiul lui Stelian Mețler face parte din conducerea Companiei Naționale „Apele Române”. Astfel, Constantin Mețler a ocupat și încă mai ocupă funcția de director general adjunct în cadrul „Apele Române”, iar în trecut a fost la rândul său inspector în cadrul ITM București. Procurorii DNA nu au reținut însă nici o implicare din partea lui Mețler junior în angajările cu cântec de la „Apele Române”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...